Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
USA:s centralbankschef Janet Yellen lämnar räntan oförändrad, men tror fortfarande på ytterligare en räntehöjning före årets slut. Arkivbild.

USA-räntan lämnas oförändrad

Den amerikanska centralbanken lämnar som väntat räntan oförändrad, men räknar fortfarande med en tredje räntehöjning före årets slut.

Federal Reserve gav också besked om att stimulanserna från finanskrisen ska börja avvecklas, en signal om att ekonomin anses ha slagit in på en stabil kurs.

De svåra orkaner som härjat i södra USA kommer att bli kännbara för ekonomin, men inte på längre sikt, förklarade Fed-chefen Janet Yellen vid en presskonferens.

Styrräntan lämnas oförändrad i intervallet 1–1,25 procent. Fed räknar fortfarande med ytterligare en räntehöjning i år, trots att inflationen ligger under målet på 2 procent. För nästa år tror Fed på tre räntehöjningar, följda av två 2019 och ytterligare en 2020. Fed har höjt räntan två gånger tidigare i år, i mars och juni.

Centralbanken planerar att börja minska sin enorma balansräkning på 4 500 miljarder dollar i oktober. Gradvis ska Fed avveckla det stora innehav av obligationer som byggdes upp under finanskrisen för att pressa ner räntorna. Till en början ska balansräkningen minskas med upp till 10 miljarder dollar i månaden genom att obligationer får förfalla.

Centralbankens spår en något snabbare tillväxt för 2017, 2,4 procent, jämfört med juniprognosen på 2,2 procent. Fed tror på en arbetslöshet på 4,3 procent i år och 4,1 procent nästa år. Inflationen väntas ligga kvar under Feds mål på 2 procent under nästa år för att nå målet 2019.