Gerardo Blyde Pérez, delegat för oppositionen i Venezuela undertecknar en överenskommelse med landets regering, under lördagens samtal i Mexico City.
Gerardo Blyde Pérez, delegat för oppositionen i Venezuela undertecknar en överenskommelse med landets regering, under lördagens samtal i Mexico City. Bild: Fernando Llano/AP/TT

USA lättar på sanktioner mot Venezuela

ANNONS
|

USA välkomnar ett avtal mellan regeringen och oppositionen i Venezuela om "socialt skydd" som träffades under lördagen.

Parterna kom, efter 15 månaders samtalsuppehåll överens om att en fond ledd av FN ska skapas för att stödja hälso-, mat- och utbildningsprogram för Venezuelas många fattiga.

De enades också om fortsatta samtal inför nästa presidentval, som är planerade i det sydamerikanska landet 2024.

Överenskommelsen undertecknades i Mexico City av representanter för Venezuelas diktatoriske president Nicolás Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó.

Belöningen kom snabbt, när USA meddelade kort därpå att ett av dess stora oljebolag – Chevron – åter ska tillåtas operera i Venezuela.

ANNONS

– Vi deltar i det internationella samfundets välkomnande av återupptagandet av förhandlingar, löd en kommentar från en högt uppsatt amerikansk tjänsteman om samtalen i Mexiko.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS