Halva nybilsförsäljningen ska vara avgasfri om nio år i USA. Arkivbild.
Halva nybilsförsäljningen ska vara avgasfri om nio år i USA. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

USA: Hälften elbilar om nio år

ANNONS

Hälften av alla bilar som säljs i USA år 2030 ska vara avgasfria. Den målsättningen presenteras inom kort av president Joe Biden och han har Detroits bilindustri med sig, meddelar Vita huset.

Transportsektorn är en av de värsta luftförorenarna. Beslutet är det senaste i en rad där Biden tvärvänt från sin föregångares politik.

Ordern kommer att sätta USA i läge att "driva elfordonens framtid närmare, konkurrera ut Kina och tackla klimatkrisen", heter det i Vita husets uttalande.

Målet är ambitiöst med tanke på att bara två procent av nybilsförsäljningen 2020 var elbilar.

De tre stora – General Motors, Ford och Stellantis – har gemensamt sagt sig villiga att sträva mot 40--50 procent elbilar om nio år, men att det bara kan nås med flera initiativ, som "konsumentstimulans" och ett utbyggt nätverk av laddstationer.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS