Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, till höger, tillsammans med vicepresident Fuat Oktay, som på onsdagen meddelade Turkiets nya tullar på flera produkter från USA.

USA fördömer Turkiets chockhöjda tullar

Turkiet fortsätter utmana Trumpregeringen och chockhöjer tullar på bilar, alkohol och tobak från USA. Vita huset fördömer det turkiska tullsvaret.

Trots att USA aviserat fördubblade tullavgifter på turkiskt stål och aluminium återhämtar sig den turkiska liran, bland annat efter skärpta regler i Turkiet för bankernas valutaaffärer.

Bedömare pekar också på att återhämtningen kan ha påverkats av att Turkiet i skuggan av konflikten med USA:s president Donald Trump verkar mjuka upp relationen med EU. På onsdagen diskuterade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och president Recep Tayyip Erdogan bilaterala frågor i ett telefonsamtal, enligt en källa i presidentens stab.

Släppte grekiska soldater

En turkisk domstol beslöt i tisdags också oväntat att frige två grekiska soldater, som stod anklagade för spioneri sedan de gripits inne på turkiskt territorium i mars. Domstolsbeslutet välkomnades både av Greklands premiärminister Alexis Tsipras och av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

"Turkiet behöver inte frukta sina europeiska grannar. Vi vill se ett demokratiskt, stabilt och framgångsrikt Turkiet", skriver Juncker i ett inlägg på Twitter.

När det gäller den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som befinner sig i husarrest anklagad för spioneri i Turkiet, är dock tonläget ett annat.

Fördubbla tullarna

Erdogan har med ett dekret beslutat att fördubbla tullarna på flera strategiska produkter från USA. Bland annat höjs tullarna på amerikanska bilar till 120 procent och alkohol från USA till 140 procent. Turkiets tullar på tobak, kosmetika, ris och kol från USA fördubblas också.

De båda Natoländerna befinner sig i en ond spiral av hot och anklagelser sedan Trump hotat med högre tullar på aluminium och stål från Turkiet om pastor Andrew Brunson inte försätts på fri fot.

Turkiets vicepresident Fuat Oktay beskriver på Twitter de tullhöjningar som Turkiet nu flaggar som ett svar på USA:s "avsiktliga attacker mot vår ekonomi".

Samtidigt säger Turkiets finansminister Berat Albayrak att landet nu avser att stärka sina ekonomiska band med andra länder. Qatar har meddelat att landet kommer att göra investeringar i Turkiet till ett värde av 15 miljarder dollar.

"Beklagligt"

USA fördömde på onsdagen Turkiets tullsvar.

- Turkiets tullar är verkligen beklagliga och ett steg i fel riktning. Tullarna som USA infört mot Turkiet skedde mot bakgrund av nationella säkerhetsintressen. Deras kommer som hämnd, sade Vita husets talesperson Sarah Sanders vid en presskonferens.

Sanders tillade att USA:s tullar kommer att ligga fast, även om Andrew Brunson släpps, men att sanktionerna mot två turkiska ministrar kan komma att lyftas vid en frigivning av Brunson.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu dämpade den hårda retoriken något på onsdagskvällen, då han sade att Ankara är redo att diskutera situationen med USA under förutsättning att det sker utan några hot.