Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Manpowers Sverigechef Lars Forseth kan dra på smilbanden. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Urstark norrländsk jobbmarknad

Arbetsgivarna skriker fortsatt efter arbetskraft på många håll och i Norrland är jobbmarknaden rekordstark. Några tecken på en avmattning in på det nya året syns ännu inte i sysselsättningen, med undantag för Skåne.

De svenska arbetsgivarnas efterfrågan på arbetskraft ligger kvar på en hög nivå även in i det första kvartalet kommande år, enligt bemanningsföretaget Manpowers återkommande kvartalsmätningar som bygger på intervjuer med 750 svenska arbetsgivare om vad de tror framåt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Visserligen är indexsiffran något svagare än under föregående kvartal, men ligger fortsatt på en hög nivå trots vissa andra signaler om en svalare svensk ekonomi framöver.

Och den positiva trenden gäller brett. Samtliga delbranscher redovisar positiva jobbprognoser och i fem av sex regioner är efterfrågan på arbetskraft stark. Bara i Skåne ser arbetsgivarna negativt på sysselsättningstrenden.

I andra änden av Sverige lämnar arbetsgivarna en rekordstark signal, den högsta uppmätta sedan mätningarna började för 15 år sedan.

Manpower gör även motsvarande mätningar världen över. Då ligger Slovenien och Grekland i den europeiska toppen medan Japan har den starkaste arbetsmarknaden globalt.