Uppväxling av sysslor ger mer tid för vård

För två år sedan hade lungmedicinavdelning 51 på Norra Älvsborgs länssjukhus (NÄL) stora personalproblem. Nya lösningar krävdes och viktigast blev uppgiftsväxling för sjuksköterskor. Resultat: mycket nöjdare personal.

ANNONS
|

Bristen på sjuksköterskor och deproblem det leder till är något deallra flesta känner till. Dyra bemanningslösningar,indragna vårdplatseroch brist på kontinuitet är någraeffekterna. För avdelning 51 på NÄLi Trollhättan blev situationen till slutohållbar. Man bestämde sig för attstrukturera om arbetet rejält ochvar en av de första avdelningarnapå sjukhuset att göra detta.

– Det visade sig att vårdpersonalenofta sysslade med sådant somegentligen inte ingick i deras arbetsuppgifter.Sjuksköterskor hartill exempel fått fler administrativasystem som de ska arbeta med. Därsmyger det sig ofta in en del uppgiftersom en receptionist skullekunna göra, säger Lena Helldin,avdelningschef på lungmedicinavdelning51.

– Ett annat problem är att mångaundersköterskor saknar praktiskerfarenhet från sjukhusarbete, beroendepå vilket omvårdnadsprogramde gått.

ANNONS

Den pressade situationen ochsköterskebristen gjorde att man fickta in bemanningssköterskor. EnligtLena Helldin ökar det kostnadernasamtidigt som det inte nödvändigtvisförbättrar arbetssituationen:

– En anställd sjuksköterska har enhelt annan överblick och ansvarardessutom för ett kontinuerligt förbättringsarbete.Det kan man inte fåmed bemanningspersonal. De kanju bara utföra sjukvårdsinsatser häroch nu. Det leder i sin tur till bristandekommunikation och kvalitetoch sätter dessutom en stor press påde anställda.

LÖSNINGEN PÅ PROBLEMET blev såkallad uppgiftsväxling för att bättreta tillvara alla personalkategorierskompetens. En av de första åtgärdernasom gjordes var att avdelatvå undersköterskor som på 50 procentvardera bemannar receptionenmåndag till fredag.

– Receptionisterna är de som avlastarsjuksköterskorna mest, blandannat med att beställa transporteroch svara i telefon. Själv har jag fåtthjälp av receptionisterna med attadministrera vakanser, säger LenaHelldin.

En farmaceut anställdes på halvtidför att avlasta vårdpersonalennär det gäller medicinansvar ochi somras tog Regionservice överservicetjänster som städ och transporterpå avdelningen. Och plötsligtfick vårdpersonalen mer tid över tilljust vård.Magnus Ransjö har arbetat inomNU-sjukvården (NÄL och Uddevallasjukhus) sedan 2004 och varitpå avdelning 51 sedan 2007. Medfacit i hand kan han se hur splittratoch stressigt arbetet var innan uppgiftsväxlingen.

– Just där och då jobbade man jubara på, men det hände att sjuksköterskorfick täcka upp för att det fattadesundersköterskor. Exempelviskunde vi få rycka in i köket, transporterapatienter till röntgen ochliknande. De oklara rollerna gjordeockså att det blev onödiga konflikter,berättar han.

ANNONS

Nu vidareutbildar NÄL sina undersköterskorpå ett struktureratvis, så att de kan ta över insatsersom blododling, katetersättningoch venprovtagning från sjuksköterskorna.

– De får också utbildning i olikatyper av dokumentation och får lärasig att läsa medicinska rapporter idatorsystemen, vilket dels avlastarsjuksköterskorna, men även gerundersköterskorna en högre kompetens.Just undersköterskornas rollertycker jag har utvecklats väldigtmycket. Man märker att de sträckerpå sig lite extra och får bättre självkänslagenom yrkeskunskap, sägerMagnus Ransjö.

Sammantaget har uppgiftsväxlingengjort att vårdpersonalen fåttmer tid över till omvårdnad, arbetetupplevs mer strukturerat och logisktoch rollerna har blivit tydligare.

– Stämningen är mycket bättrepå avdelningen nu. Arbetet flyterpå och funkar även om man har enhög arbetsbelastning, konstaterarMagnus Ransjö.

SOMRARNA INNEBÄR OFTA krislägenär det gäller bemanning under semester.Och inför sommaren 2018var oron stor även på avdelning 51.Eftersom Regionservice skulle taöver ett antal uppgifter under vecka24 fanns en rädsla för att det skullebli rörigt. Men det gick hur bra somhelst, intygar Lena Helldin:

– Regionservice har avlastat ossjättemycket, särskilt när det gällertransporterna. Nu fortsätter vi medarbetet att utveckla uppgiftsväxlingen,för det finns fler förbättringaratt göra.

ANNONS