Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arbetet i Göteborgs containerhamn kommer på vardagar endast att pågå dagtid, under APM:s lockout. Arkivbild. Bild: Stefan Berg

Upptrappad konflikt i Göteborgs hamn

Konflikten i Göteborgs containerhamn går vidare. Arbetsgivaren APM Terminals varslar om lockout som svar Hamnarbetarförbundets åtgärder. Följden blir att arbetet i hamnen under vardagar endast kommer att pågå på dagtid.

Hamnarbetarförbundet har varslat om blockad mot övertidsarbete och nyanställningar från 15 maj. APM svarar med att lockouta förbundets medlemmar från arbete på kvällar och nätter under vardagar, med start 19 maj.

- Arbetstiden planeras om till dagtid i stället, säger Annika Hilmersson, kommunikationschef på APM Terminals i Göteborg.

- Det kommer att bli mindre arbetstid, tillägger hon.

På helger kommer hamnen att ha öppet som vanligt. Båda parternas åtgärder är aviserade att pågå till den 30 juni. Göteborgs containerhamn är landets största.

Hamnarbetarförbundet organiserar de flesta hamnarbetare i Göteborg, men arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar har kollektivavtal med LO-förbundet Transport. Konflikten startade förra våren, och har fått regeringen att begära en analys från Medlingsinstitutet om hur sådana situationer med flera fackförbund ska lösas.

Skogskoncernen Stora Enso har styrt om gods från Göteborg och kan lämna hamnen helt om konflikten inte blir löst, enligt Göteborgs-Posten.