Uppstickare storsatsar på resenärer från Göteborg

ANNONS
|

Alla som har tillbringat ledig tid i Västsverige vet att vädret inte alltid är till belåtenhet. Bland annat därför flyr många fältet när det är dags för semester.

Det vet inte minst resebranschen. En av dem är Airtours som ordnar sol- och badresor till en mängd olika platser i Medelhavet, däribland årets nytillskott Samos.

Trots 19500 resor från Göteborg i fjol tvingades företaget redan i mars tacka nej till en mängd reslystna. Därför storsatsar man nu på Göteborg som avreseort för solsemestern och ska öka med 45 procent.

- Behovet finns där, det ser vi på bokningarna i år med som ökat kraftigt från i fjol. I år kommer vi att ha platser att sälja som vi inte hade förra året, säger Stefan Chatzopoulos, Airtours vd och en av grundarna.

ANNONS

Tidigare delade man flygplan med andra charterarrangörer men i år har man beslutat sig för att satsa helt på egna flyg och det ger den kraftiga ökningen.

Att växa är inget självändamål, menar Stefan Chatzopoulos, och man vill inte mista den lilla aktörens många fördelar som snabba beslutsvägar fast man nu blir större.

- Självklart finns de riskerna, samtidigt har vi otroligt höga krav. Alla våra hotell är till exempel synade i sömmarna, vi tar inte in något utan att vi varit där.

Samtidigt talas det allt mer om miljö, klimathot och att vi kanske inte borde resa så mycket och långt.

- Men om man ska resa tror jag charter är bästa sättet i och med att man utnyttjar planet till max. Påverkan blir mindre per person, säger Stefan Chatzopoulos.

Airtours är också noga med vilka flygbolag man samarbetar. Man ger dessutom resenärerna möjlighet att frivilligt lägga en femma i miljöbidrag vid bokningen och lägger då lika mycket. Omkring 30 procent gjorde det under 2013 och man kunde plantera 2700 träd runt Victoriasjön i Afrika (www.viskogen.se) för de insamlade 54000 kronorna.

Redan i åttondeklass praktiserade Stefan Chatzopoulos på en resebyrå och med ett litet undantag har han varit branschen trogen sedan dess. Nöjda kunder står ständigt i fokus och direktresponsen från dem är ett av skälen till att han tycker sig ha världens bästa jobb.

ANNONS

Hans eget favorit resemål finns i den grekiska övärlden.

- Om jag får välja fritt åker jag till Kefalonia, en ö i Joniska havet. Den är stor men har inte så mycket turister. Och Greklands vackraste strand, filmen Kapten Corellis mandolin spelades in där.

ANNONS