Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL, ser att fler uppsagda väljer att skola om sig. Arkivbild.
Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL, ser att fler uppsagda väljer att skola om sig. Arkivbild. Bild: Eva Lindblad/1001bild.se/TT

Uppsägningarna spås minska i år

En fortsatt besvärlig arbetsmarknad, men den värsta vågen av uppsägningar bör vara passerad, spår arbetsmarknadsorganisationerna TRR och TSL. LO-arbetare har drabbats hårdast.

ANNONS

Ungefär tre gånger så många arbetare har sagts upp under coronapandemin än normalt, totalt omkring 35 000. Många kommer från de värst drabbade branscherna som krogar och hotell men även handeln. För tjänstemännen är motsvarande siffra en ökning med 62 procent till 23 000, baserat på siffror från de båda organisationerna TSL, som hjälper arbetare att hitta nytt jobb, och TRR, som är tjänstemännens motsvarighet.

För 2021 spår TSL att antalet uppsagda hamnar på ungefär två tredjedelar av fjolåret. Men det bygger på en återhämtning. Om de nu utökade restriktionerna mot pandemin blir mer utdragna och slår ut företag, kan siffran bli lika illa som i fjol, enligt TSL:s vd Caroline Söder.

ANNONS

Runt ett halvår

TRR:s vd Lennart Hedström spår att cirka 25 000 tjänstemän sägs upp, huvuddelen första halvåret. Det är sammantaget något lägre än fjolåret, baserat på att vissa återkommer i systemet.

I snitt tar det ungefär 150 till 180 dagar för de uppsagda tjänstemännen att hitta någon form av ny sysselsättning, för arbetarna omkring ett halvår, enligt Hedström och Söder. Men det är svårare att hitta nytt arbete. Utbildning har i stället blivit ett vanligare alternativ.

– Andelen som går till utbildning har fördubblats, säger Caroline Söder på en digital pressträff där TSL och TRR summerar 2020 och samtidigt tittar i kristallkulan.

Båda organisationerna skryter gärna med deras höga andel, 90 procent eller drygt det, uppsagda som trots krisen hittar någon form av ny sysselsättning.

Skola om sig

Båda pekar på vikten av att skola om sig om man jobbar i en bransch med dystrare utsikter. Jobb i vissa branscher, som exempelvis den fysiska handeln, lär inte komma tillbaka i samma utsträckning som tidigare.

– Generellt behöver vi få igång en ökad rörlighet på arbetsmarknaden, säger Lennart Hedström.

Bland branscher där arbetsgivarna efterfrågat personal under krisåret märks livsmedels- och bygghandeln och logistikföretag. Även den offentliga sektorn har haft stort rekryteringsbehov. Förutom vården har även polisen, försvaret och Försäkringskassan behövt anställa, enligt Hedström.

ANNONS

Caroline Söder har också sett en en kortsiktig trend mot en något högre andel tidsbegränsade anställningar.

– Om det är ett trendbrott eller inte är svårt att säga.

Olle Lindström/TT

Fakta: Tre miljoner anställda

TSL och TRR är två privata organisationer, arbetsförmedlare om man så vill, som hjälper arbetare respektive tjänstemän i det privata näringslivet att ställa om, hitta nya jobb vid uppsägningar.

Tillsammans är 100 000 företag med omkring tre miljoner anställda knutna till de båda organisationerna.

TSL ägs av Svenskt Näringsliv och LO.

TRR ägs av Svenskt Näringsliv och PTK

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS