Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Äldre människor som brukar ta ut sin pension i kontanter är samlade utanför en stängd bank i Aten.

Upprört bland äldre greker vid bank

Frustration och envis väntan råder utanför ett av Greklands många stängda bankkontor. Den rådande krisen orsakar stora problem för grekiska pensionärer som inte kommer åt sina pengar.

Grekerna har en vecka framför sig med stängda banker och ett maxuttag i bankautomaterna på 60 euro. Bankkontoren i Aten vaktas av säkerhetspersonal som bara släpper in de anställda som kommer till jobbet. Vid flera banker finns även polis.

-Folk har panik att ta ut pengarna. Men vad ska man göra med alla pengarna i fickan i stället för på banken, säger banktjänstemannen Giannis, från stolen på ett café.

"Betalat ett helt liv"

I värmen utanför Eurobanks kontor i området Psirri i centrala Aten har en större folkmassa samlats. Den flesta är pensionärer som inte har bankkort utan i vanliga fall hämtar ut sin pension i kontanter.

-Vet du hur det känns att ha betalat ett helt liv till pensionen, men sedan inte ha rätt att gå och ta ut den, säger en arg kvinna som vill vara anonym.

Stämningen är upprörd eftersom många har slut på pengar och inte vet när de kommer att få den pension som skulle ha betalats ut i dag.

-Långivarna gör så här för att bli av med regeringen. Men vi har börjat gilla (premiärminister Alexis) Tsipras och kommer att rösta på honom igen, säger kvinnan.

Då och då kommer personal ut från banken och byter några ord med de väntande. Pensionärerna Grigoris Ioannou och Giorgos, som inte vill uppge sitt efternamn, väntar på mer information från personalen i dörren. Ännu finns inga besked om när pengarna blir tillgängliga.

-För greker är värdigheten viktig, men värdigheten går inte äta, säger Giorgos som behöver komma åt sin pension för att skicka pengar till sin son i Thessaloniki.

Lugn demonstration

På kvällen organiserade nej-rörelsen den första stora sammankomsten sedan beslutet om folkomröstningen offentliggjordes. Tusentals människor samlades i den ljumma kvällen på Syntagmatorget i Aten, mitt framför det grekiska parlamentet. Stämningen var lugn, men trots musik och barnfamiljer hänger allvaret i luften.

-Vi befinner oss i ett skyttegravskrig med långivarna nu, säger arbetslöse Panaggiotos Manouzos, som bär runt en grekisk flagga med ett "nej" tryckt på.

Under tisdagen planerar ja-sidan en liknande manifestation.