Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Ek är grundare till musiktjänsten Spotify.
Daniel Ek är grundare till musiktjänsten Spotify. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Uppmaningen: Bojkotta Spotify

Artister och arga användare samlas under hashtaggen #boycottspotify efter Spotify-grundaren Daniel Eks miljardinvestering i ett tyskt militärföretag.

Tidigare i år meddelade Spotify-grundaren Daniel Ek att han skulle investera en miljard euro i europeiska teknikföretag, via sitt bolag Prima Materia.

“Jag kommer att göra det genom att finansiera så kallade moonshots, med fokus på teknologi avancerad nog för att skapa ett signifikant positivt avtryck. Jag kommer arbeta med forskare, entreprenörer, investerare och regeringar för att uppnå det här”, sa Daniel Ek när han presenterade Prima Materia, enligt nyhetssajten Breakit.

Ett av dessa företag visade sig vara det tyska försvarsbolaget Helsing. I november meddelades det att Ek satsade en miljard kronor i startupen.

Helsings mjukvaruplattform gör det möjligt att med hjälp av AI skapa kartor över slagfält i realtid.

Detta har fått många Spotify-användare att se rött. Artisten och musikproducenten Darren Sangita har uppmanat andra artister och musikälskare att ”inte stödja den militära AI-industrin”, och har på internet samlat motståndet under hashtaggen #boycottspotify. Syftet är att få användare att säga upp sina Spotify-konton.

Hashtaggen började synas på sociala medier i slutet av november, och inlägg fortsätter att trilla in. Hur många användare som faktiskt avslutat sina konton är oklart.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi