Daniel Ek är grundare till musiktjänsten Spotify.
Daniel Ek är grundare till musiktjänsten Spotify. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Uppmaningen: Bojkotta Spotify

Artister och arga användare samlas under hashtaggen #boycottspotify efter Spotify-grundaren Daniel Eks miljardinvestering i ett tyskt militärföretag.

ANNONS

Tidigare i år meddelade Spotify-grundaren Daniel Ek att han skulle investera en miljard euro i europeiska teknikföretag, via sitt bolag Prima Materia.

“Jag kommer att göra det genom att finansiera så kallade moonshots, med fokus på teknologi avancerad nog för att skapa ett signifikant positivt avtryck. Jag kommer arbeta med forskare, entreprenörer, investerare och regeringar för att uppnå det här”, sa Daniel Ek när han presenterade Prima Materia, enligt nyhetssajten Breakit.

Ett av dessa företag visade sig vara det tyska försvarsbolaget Helsing. I november meddelades det att Ek satsade en miljard kronor i startupen.

Helsings mjukvaruplattform gör det möjligt att med hjälp av AI skapa kartor över slagfält i realtid.

ANNONS

Detta har fått många Spotify-användare att se rött. Artisten och musikproducenten Darren Sangita har uppmanat andra artister och musikälskare att ”inte stödja den militära AI-industrin”, och har på internet samlat motståndet under hashtaggen #boycottspotify. Syftet är att få användare att säga upp sina Spotify-konton.

Hashtaggen började synas på sociala medier i slutet av november, och inlägg fortsätter att trilla in. Hur många användare som faktiskt avslutat sina konton är oklart.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS