Geelys ordföranden Li Shufu vill ha en hög värdering av Volvo Cars.
Geelys ordföranden Li Shufu vill ha en hög värdering av Volvo Cars. Bild: Bengt Kjellin

Uppgifter: Volvo Cars allt närmare börsnotering

Volvo Cars kan komma att noteras på Stockholmsbörsen och i Asien före årsskiftet skriver Financial Times och DI.

ANNONS
|

En primärnotering av fordonstillverkaren väntas i så fall att ske i Stockholm och en sekundärnotering i troligtvis Hongkong, rapporterar FT.

Den kinesiska ägaren Geely och institutionella investerare accepterar ett marknadsvärde på 30 miljarder dollar, nära 273 miljarder kronor, skriver finanstidningen.

Målet är att Volvo Cars ska vara listat före årsskiftet, men ännu har inga banker har ännu kört i gång den formella processen.

Börsintroduktionen väntas bli den största i Stockholm sedan Telia år 2000, då 15 procent av aktierna ska säljas ut för 4,5 miljarder dollar, det vill säga nära 41 miljarder kronor, enligt Financial Times.

Listningsprocessen ska vara igång

Enligt Dagens Industri, ska de utvalda bankerna ha hållit en första telefonkonferens i fredags för att staka ut Volvo Cars listning.

ANNONS

DI har tidigare skrivit om att en listning kan komma att dröja till 2019, för att försöka värderingen av bolaget. Ett alternativ som tidigare har övervägts för att höja värderingen är att bara notera aktien i Asien, har källor uppgett till DI.

Men det skulle i sin tur få svenska institutioners intresse att svalna betydligt.

Enligt Dagens Industri och nyhetsbyrån Bloombergs är det Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citi, HSBC och Nordea som är involverade i noteringsprocessen.

Handelsbanken, SEB och brittiska Barclays ska också ha involverats i ett senare skede tillsammans med Hongkongbaserade CLSA.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS