Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer. Arkivbild. Bild: Rahmat Gul
Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer. Arkivbild. Bild: Rahmat Gul

Uppgifter: USA har förnyat hot om biltullar

USA har hotat med biltullar på 25 procent för att få tre EU-länder att ta första steget mot nya Iransanktioner, enligt flera medier.
– Det vore väldigt olyckligt om USA använde det här verktyget, men det är ingenting jag har fått bekräftat, säger Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Hotet om biltullar ska enligt The Washington Posts källor ha framförts av USA bara en vecka inför det att Frankrike, Tyskland och Storbritannien formellt anklagat Iran för att ha brutit mot kärnenergiavtalet från 2015. En tvistlösningsprocess har inletts, som kan utmynna i att EU stödjer nya FN-sanktioner mot Iran.

"Vi kan ju inte välja"

USA lämnade kärnenergiavtalet för snart två år sedan och har på egen hand återinfört amerikanska sanktioner mot landet. Konflikten mellan länderna har trappats upp på senare tid.

Biltullar mot EU på 25 procent var något Trumpregeringen hotade med redan i fjol, då med hänvisning till att EU-bilar utgjorde ett hot mot USA:s nationella säkerhet. Men president Donald Trump införde aldrig tullarna.

Diplomatkällor bekräftar för Reuters att Trumpregeringen nu återigen har hotat EU med biltullar, men källorna tillägger att de berörda EU-länderna redan före detta hot framfördes hade beslutat att aktivera konfliktlösningsmekanismen i kärnenergiavtalet.

– Det uttrycket eller hotet, om du vill, existerar, sade Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer, när frågan togs upp på en pressträff i London, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Anna Hallberg har tagit del av medieuppgifterna om Trumpregeringens nya hot om biltullar.

TT: Att slippa biltullar från USA eller bevara kärnenergiavtalet med Iran, vad är viktigast för Sverige?

– Vi kan ju inte välja mellan de här två olika vägarna. Det är två olika frågor. Det ena är en säkerhetspolitisk fråga. Det andra är en handelspolitisk fråga. Och för oss är det jätteviktigt att kunna hålla isär det här.

TT: Hur långt borta är EU från att återinföra sanktioner mot Iran?

– Det är ingen fråga som jag i dag vill uttala mig om. Det är ett stort beslut och ett stort steg och där är vi inte i dag.

Biltullar finns kvar som hot

Hallberg har i samtal med företrädare för Trumpregeringen, bland annat under en resa till Washington i fjol, fått bilden av att stödet för biltullar mot EU är väldigt svagt i USA – inte minst bland amerikanska fordonstillverkare.

– Tyvärr finns det kvar som ett hot. Och tyvärr finns det därmed också kvar som ett verktyg från USA att kunna hota länder som är beroende av fordonsindustrin, säger hon.

– Man har inte stängt den frågan från USA:s sida, tillägger hon.

Enligt Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif har EU-länderna gett efter för Trumpregeringens påtryckningar.

”Det kommer inte fungera, mina vänner. Ni har bara spätt på hans aptit”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Han anklagar samtidigt de tre EU-länderna för att sålt ut vad som återstod av kärnenergiavtalet från 2015 för att undvika USA-tullar.

Joakim Goksör/TT

EU-länderna har gett efter för Trumpregeringens påtryckingar, hävdar Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i ett inlägg på det sociala nätverket Twitter. Han anklagar Frankrike, Storbritannien och Tyskland för att sålt ut vad som återstod av kärnenergiavtalet från 2015 för att undvika att drabbas av 25-procentiga tullar på exporten av bilar och bildelar till USA.

Hot om biltullar ska enligt The Washington Post ha framförts en vecka inför det att de tre EU-länderna formellt anklagade Iran för att ha brutit mot kärnenergiavtalet, vilket har initierat en konfliktlösningsmekanism som skulle kunna utmynna i ett beslut om nya EU- och/eller FN-sanktioner mot Iran.

Trumpregeringen kräver att ett nytt avtal med Iran förutom kontroll av landets kärntekniska program av uran även ska inkludera Irans program för robotar och landets stöd till shiamuslimsk milis i länder som Irak, Syrien, Libanon och Jemen.

Den iranska regimen har för sin del avvisat samtal om ett nytt avtal så länge sanktioner är i kraft. Irans regering har vid upprepade tillfällen även sagt att man inte förhandlar med president Donald Trump efter det att han bröt mot avtalet från 2015.

Källa: Reuters