Uppgifter: Stängda fabriker hotar Volvos börsplaner

Samtidigt som halvledarbristen tvingar Volvo Cars att stoppa produktion pågår arbetet med en eventuell börsintroduktion i kulisserna. Och leveransproblemen riskerar att ställa till den för biljätten, skriver SvD.
– Psykologi och tajming är viktiga faktorer för att få till lyckad börsnotering. Då är det klart att komponentbristen är negativ, säger Handelsbankens Hampus Engellau till tidningen.

ANNONS

Den globala halvledarbristen tvingar Volvo Cars att stoppa produktionen i Torslanda samt Skövde under hela nästa vecka.

– Det är ett väldigt svårt läge just nu och det ändras från dag till dag, sa Maria Dagman på Volvo Cars pressavdelning till GP tidigare i veckan.

Hur stoppet kommer påverka bolaget finansiellt är ännu oklart och beror på i vilken utsträckning man kan ta igen produktionstappet på sikt.

LÄS MER:Volvo Cars stoppar produktionen i Skövde

LÄS MER:Volvochefens besked: Kommer behöva anställa fler

Nu rapporterar SvD om att komponentbristen pressar Volvo Cars i förberedelserna inför en eventuell börsnotering senare i år.

– Psykologi och tajming är viktiga faktorer för att få till lyckad börsnotering. Då är det klart att komponentbristen är negativ. Det kan, tillfälligt, påverka de tillväxtsiffror och lönsamhetsförbättringar som bolaget vill presentera, säger Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau till SvD.

ANNONS

Enligt tidningen har möten mellan företräde för Volvo Cars och investerare ägt rum i juli och augusti.

Parterna oense om Volvo Cars värdering

Bolaget ska då ha presenterat centrala delar av verksamheten inför investerarna, om utmaningarna och möjligheterna för framtiden. Om vd Håkan Samuelsson deltog är oklart.

Enligt SvD:s uppgifter står parterna långt ifrån varandra gällande bolagets värde. Volvo Cars har hoppats på en värdering runt 200 miljarder kronor, medan investerarna ser 150 miljarder som en mer rimlig värdering.

LÄS MER:Starkt resultat för Geely – så många bilar sålde bolaget

– Jag kan tänka mig att det blir svårt för bolaget att få ut den sista kronan i det här läget, att man lätt hamnar i det lägre intervallet i det prisspann som finns, säger Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank till tidningen.

Han utesluter inte att börsnoteringen skjuts upp, givet rådande läge.

Volvo Cars menar själva att halvledarbristen inte påverkar en framtida börsnotering.

– Det har inte med varandra att göra. Bristen på halvledare är ett externt tillfälligt problem skapat av covid-19. Vi fortsätter att utreda en eventuell börsnotering. Intentionen är fortfarande att ge besked före nyår, säger Christina Zander, presschef på Volvo Cars, till SvD.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS