Volvo Cars har intensifierat arbetet med att börsintroducera bolaget, enligt uppgifter. Samma uppgifter – från Dagens Industri – gör också gällande att vd Håkan Samuelsson avgår 2020.
Volvo Cars har intensifierat arbetet med att börsintroducera bolaget, enligt uppgifter. Samma uppgifter – från Dagens Industri – gör också gällande att vd Håkan Samuelsson avgår 2020.

Uppgifter: Möte i helgen om Volvos börsnotering

Det kommer att ske möten i helgen där ”höga företrädare” för Geely deltar och diskuterar Volvo Cars börsnotering. Det uppger Dagens Industri.

ANNONS

GP har upprepat skrivit om Volvo Cars börsnotering. Till skillnad från sin namne, AB Volvo, är inte bilmärket ett publikt bolag, även om ägaren Geely är det. En viktig fråga för svenskt vidkommande har också varit vilken börs Volvo skulle noteras på – att Stockholmsbörsen är aktuell för det kinesiskägda svenska märket.

En av de viktiga orsakerna till en notering är att bilmärket kan plocka in fräscht kapital, vilket är viktigt för en industri där investeringar i forskning och utveckling är mycket kapitalintensiv – i synnerhet i en tid av teknisk omställning som Volvo och branschen befinner sig i. Varumärket och bolaget befinner sig dessutom nu i en stark medvind, vilket skulle vara positivt vid en notering.

ANNONS

Avgörande möte

Tidigare medieuppgifter har gjort gällande att bilmärket kommer att noteras under detta året.

Och i uppgifter i Dagens Industri (DI) erfar nu affärstidningen att Volvo Cars intensifierat sitt arbete med en börsnotering under den senaste veckan. Dessutom kommer det att hållas möten under denna helg med tunga representanter från ägaren Geely, som enligt DI kommer att vara avgörande för en börsnotering. Det mesta ska också vara klart för en notering vid Stockholmsbörsen.

– Volvo Cars roadshow är i full gång nu. Det är full satsning, säger en DI-källa.

Ytterligare en uppgift i affärstidningen gör gällande att det svenska bilmärket söker en hög värdering – som amerikanska elbilsmärket Tesla, som av börsen värderas som ett techbolag snarare än som ett traditionellt bilmärke.

Viktig ledare

Enligt DI kommer vd Håkan Samuelsson också att sluta 2020 – när hans kontrakt löper ut. Samuelsson, som idag är 67 år, är prisad som ledare i fordonsindustrin och har suttit som högste tjänsteman i bolaget under den tid när märket rullat ut hela sin nya modellserie. Här menar DI:s källor att hans snara avgång är negativt för värderingen av bolaget vid en notering. DI uppger också att nästa vd kommer att rekryteras externt.

Från Volvo Cars sida har man följande att säga om DI:s uppgifter:

ANNONS

– När det gäller en börsnotering är det en ägarfråga som vi inte kommenterar, säger Stefan Elfström på Volvo Cars pressavdelning.

Uppgiften om att Håkan Samuelsson skulle sluta 2020 kommenterar han med följande:

– Han är anställd på ett löpande kontrakt, det finns inget beslut om att han ska lämna sin post.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS