Geelys ordförande Li Shufu, är den ena sidan av konflikten som DI rapporterat om.
Geelys ordförande Li Shufu, är den ena sidan av konflikten som DI rapporterat om. Bild: Wu Wei

Uppgifter: Intern strid om utdelning i Volvo

Det pågår en intern strid i AB Volvo om huruvida bolaget ska dela ut pengar till sina aktieägare eller inte. Enligt uppgifter till Dagens Industri är den kinesiske ägaren Li Shufu mån om att få aktieutdelning.

ANNONS
|

Frågan om utdelning har varit aktuell för många svenska bolag under den pågående corona-krisen. Ett argument som har lyfts är att bolag inte bör dela ut pengar till ägare samtidigt som de tar emot statligt stöd, i form av korttidspermitteringar och lättnader med arbetsgivaravgifter.

I AB Volvo, som håller stämma den 18 juni, hänger frågan fortfarande i luften.

Geely mot Industrivärlden

Enligt uppgifter till Dagens Industri pågår nu en intern strid bland bolagets ägare. Kinesiska Geely, med ordföranden Li Shufu i spetsen, är måna om att få utdelningen på 5,50 kronor per aktie som planerat, enligt Dagens Industri.

”Geely behöver utdelningen av finansiella skäl, för att klara sina räntebetalningar”, säger en källa till tidningen.

ANNONS

Men en annan storägare, Industrivärlden, motsätter sig utdelning. Där skulle ordföranden Fredrik Lundberg personligen ha motsatt sig att Volvo ska dela ut pengar samtidigt som bolaget får statliga stöd.

Dementerar uppgifterna

Under tisdagen gick dock Geely ut och dementerade uppgifterna om att det skulle finnas någon intern strid kring utdelningen.

– Det är ingen officiell hållning från Geely att ha utdelning. Vi följer styrelsens rekommendationer och vi har fullt förtroende för det styrelsen kommer fram till. Geely har ju ingen egen ledamot i styrelsen, säger Stefan Lundin, kommunikationsansvarig för Geely Sweden, till Dagens Industri.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS