Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppgifter: Inkomstskatterna sänks med 13 miljarder

Inkomstskatterna ska sänkas med drygt 13 miljarder i den kommande höstbudgeten. Det meddelar Annie Lööf (C) och Nyamko Sabuni (L) under en pressträff på torsdagen.

Sänkta inkomstskatter på 13,5 miljarder – det är ett av de förslag som Liberalerna och Centerpartiet har fått igenom i förhandlingarna med regeringen inför höstbudgeten.

Sänkningen ska bli störst för den med låg eller medelhög inkomst, meddelar Annie Lööf under torsdagens pressträff. Förslaget innebär sänkta skatter för sju miljoner människor.

– Lägre inkomstskatter ökar den ekonomiska tryggheten för fler. Det skapar både trygghet och rättvisa och bidrar till viktiga steg framåt för att ge Sverige en ekonomisk nystart, säger Annie Lööf under pressträffen.

LÄS MER: Löfven vill öka konsumtionen med sänkt skatt

Ska bli 17 miljarder kronor till 2023

Förslaget handlar om en skattesänkning på 13,5 miljoner nästa år. Till 2023 ska sänkningen växa till 17 miljarder kronor.

En del av skattesänkningen är permanent och rör förvärvsinkomster, det vill säga inkomster från arbete, men också exempelvis pension eller socialförsäkringsförmåner. För någon som jobbar heltid ska det handla om en årlig sänkning på 1 500 från år 2021. 2023 dubbleras den summan till 3 000 kronor om året.

– Förslaget är utformat så att den som tjänar minst känner det mest i plånboken. Det vill säga att det ger en högre procentuell sänkning för dem med låga inkomster, säger Annie Lööf.

LÄS MER: Här är jobben där kvinnorna tjänar mer än männen

Ytterligare sänkt skatt för den som arbetar

Den andra delen av januaripartiernas överenskommelse handlar om ytterligare sänkt skatt för arbetsinkomster.

– Vi vill att det ska löna sig mer att arbeta än att leva på bidrag. Med det här visar vi på att vi prioriterar arbetslinjen, säger Nyamko Sabuni under presskonferensen.

Hon fortsätter:

– Det är fem miljarder som vi tar till den här satsningen, och det innebär ett par hundralappar kvar i plånboken för den med allra lägst inkomst. Exakt utformning får vi återkomma till.

Förslaget om särskilda skattesänkningar på arbetsinkomster ska nu ut på remiss. Tanken är att det ska gälla i två år, för att sedan bli en del av skattesänkningarna på förvärvsinkomster.

LÄS MER: Fem sätt att skapa din egen ”basinkomst”

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.