Uppgifter: Hamnkonflikten kan ge begränsad strejkrätt

Begränsad strejkrätt om kollektivavtal finns – det är ett av förslagen den statliga Stridsåtgärdsutredningen arbetar på, enligt uppgifter till Ekot.

ANNONS
|

I maj förra året tillsatte regeringen en utredning med uppdrag att se över rätten till stridsåtgärder, som strejk, blockad och lockout, på den svenska arbetsmarknaden. Bakgrunden var den långa och komplicerade konflikten i Göteborgs containerhamn.

Ett av förslagen utredningen arbetar med är, enligt uppgifter till Ekot, att rätten till stridsåtgärder begränsas för alla parter om arbetsgivaren tecknar kollektivavtal med ett fackförbund. Om ett kollektivavtal finns på plats blir det då, med flera viktiga undantag, inte möjligt för ett annat fackförbund på arbetsplatsen att till exempel strejka. Det är, enligt en anonym källa till Ekot, ett förslag som också kommer att läggas fram när utredningen presenteras senare i år.

ANNONS

Utredaren: Finns inget färdigt förslag

– Det innebär ju en begränsning av möjligheterna för en organisation som inte har kollektivavtal på en arbetsplats där det finns kollektivavtal att vidta stridsåtgärder, säger Mikael Hansson, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet, till Ekot.

LÄS MER: Här är regeringens åtgärd mot hamnkonflikten

Ett sådant förslag skulle sannolikt få stor påverkan i Göteborgs containerhamn, där arbetsgivaren tecknat kollektivavtal, mot fredsplikt, med LO-förbundet Transportarbetareförbundet. De flesta hamnarbetarna är dock anslutna till det fristående Hamnarbetarförbundet, som inte omfattas av fredsplikten och därför kunnat ta till stridsåtgärder.

På tisdagen protesterade bland andra Sveriges Akademiker, Saco mot det potentiella förslaget. Saco, som organiserar runt 700 000 akademiker, befarar bland annat att förslaget kan ge ett större fackförbund veto på en arbetsplats, till nackdel för andra, mindre yrkesgrupper.

– Vi anser att ett sådant förslag vore ett allvarligt ingrepp som skulle förändra den svenska arbetsmarknaden i grunden. Vi är bland annat rädda för att Saco-förbunden kan komma i kläm vid en sådan lagstiftning. Jag hoppas regeringen förstår hur fel det här kan slå. Det är inte rimligt att hamnkonflikten i Göteborg, som bottnar i en unik situation, ska få så här stora effekter på resten av arbetsmarknaden, säger Göran Arrius, ordförande för Saco, till GP.

ANNONS

Tommy Larsson, särskild utredare för Stridsåtgärdsutredningen säger till Ekot att det inte finns något färdigt förslag ännu. Han vill i övrigt inte bli intervjuad om saken.

ANNONS