Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Wästfelt, PTK:s förhandlingschef anländer till Näringslivets hus där de återupptagna förhandlingarna om LAS-reglerna nu inleds. Bild: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
Martin Wästfelt, PTK:s förhandlingschef anländer till Näringslivets hus där de återupptagna förhandlingarna om LAS-reglerna nu inleds. Bild: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Uppgift: Slutbud dröjer i las-förhandlingarna

På torsdagen rapporterade SVT Nyheter att ett slutbud nåtts mellan parterna i las-förhandlingarna. Men vid 21-tiden väntade parternas delegationer fortfarande på ett slutgiltigt förslag att ta ställning till, enligt källor till TT.
– Vi kommer att göra vårt allra yttersta för att komma fram till en lösning, sade Martin Wästfelt, PTK:s förhandlingschef, på väg in till samtalen.

På torsdagen återupptogs de kraschade las-förhandlingarna mellan de fackliga organisationerna LO, PTK och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

Förhanlingarna såg ut att ha tagit ett stort kliv framåt, enligt SVT Nyheter som på torsdagen rapporterade att det nu finns ett slutbud för parternas delegationer att ta ställning till.

Senare på kvällen kom TT med nya uppgifter. Enligt nyhetsbyrån väntade parternas förhandlingsdelegationer fortfarande på att förhandlarna ska ha något färdigt att ta slutlig ställning till och att läget fortsatt är högst oklart.

TT skriver vidare att det utkast till som fanns tidigare på kvällen var alltför likt det som fick allt att krascha för två veckor sedan, varför det är högst tveksamt om LO kommer att köpa uppgörelsen.

LÄS MER: Las-förhandlingarna återupptas

Ingen av parterna ville på torsdagen bekräfta uppgifterna om nya förhandlingsförslag.

– Nej, det kan jag inte göra. Jag har inte hört någonting eller sett någonting. Jag tror att om det finns något slutbud så småningom så borde det nå även mig. Men jag har inte fått det nu, säger Malin Fagerberg Wikström, pressekreterare på LO till TT.

– Vi kommer inte att kommentera någonting förrän klockan 13 i morgon, säger Svenskt Näringsliv presschef Cherine Khalil.

Förhandlingarna har legat på is i två veckor sedan de strandat natten till den 1 oktober.

Först på plats till de inledande samtalen vid Svenskt Näringslivs kontor på Östermalm i Stockholm var Martin Wästfelt.

– Vår bedömning är att det är möjligt. Vi gör nu ett nytt försök att hitta en lösning, sade han.

Ingen sluttid

Det är sagt att något slags besked ska komma tidigast klockan 13 på fredag. Men det finns ingen sluttid och parterna har inte velat uttala sig mer om hur långt ifrån varande de står i nuläget.

Enligt uppgifter kraschade förhandlingarna den 1 oktober på grund av helheten. Mer specifikt ska det ha handlat om turordningsreglerna och att hårda krav på lättnader i reglerna för uppsägning av personliga skäl låg kvar på bordet.

Trots att parterna inte kunde mötas bollade politikerna över bollen till och erbjöd med tid för förhandling.

LÄS MER: Las-kraschen kan leda till regeringskris

LÄS MER: Efter kraschen – bråkig lönerörelse väntar

Det ska ses i ljuset av att frågan kan leda till en regeringskris som yttersta konsekvens eftersom det finns stor politik oenighet i frågan.

Hemlighetsmakeri

I onsdags meddelade parterna att förhandlingarna skulle återupptas. Beskedet togs dock inte emot väl hos alla i de fackliga leden. Sex av 14 LO-förbund röstade nej till att återuppta dem vid ett extrainsatt styrelsemöte. Inom de förbund som röstade nej finns kritik mot hemlighetsmakeri inom LO-ledningen och bristande förtroende för LO-topparna.

– Förtroendet finns där, men är allvarligt skadat av det som hänt senaste dagarna, sade Sekos ordförande Valle Karlsson till TT i går.

LÄS MER: Las – det här står på spel

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.