Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Geely äger Volvo Cars och är storägare i AB Volvo och tyska Daimler. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet så använder nu det kinesiska bolaget aktier i AB Volvo för att ta lån. Bild: Maja Suslin/TT

Uppgift: Geely lånar fyra miljarder på Volvoaktier

Geely har i tysthet lånat fyra miljarder kronor genom sina aktier i AB Volvo. Det uppger Svenska Dagbladet med hänvisning till källor. Till GP säger Geely att man inte tänker minska på ägandet i Volvo.

Geely är sedan i slutet av 2017 inte bara ägare i biltillverkaren Volvo Cars utan även storägare i koncernen AB Volvo som tillverkar bland annat lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och båtmotorer. Kort efter denna investering blev även Geely största ägare i världens största lastbilstillverkare och tillverkare av premiumbilar, Daimler. Storägandet i världens största och näst största lastbilstillverkare har väckt frågor ända sedan affärerna gjordes för ett och halvt år sedan.

Och enligt Svenska Dagbladet ska nu Geely ha tagit ett lån i mitten av juni genom sina aktier i AB Volvo – vilket tekniskt sett ska vara konstruerat som en obligation med möjlighet att få avkastning i form av Volvo-aktier. Den som har värdepappren kan efter tre år omvandla lånet till Volvoaktier.

Kan lämna

Mer intressant än de tekniska detaljerna i att Geely enligt SvD ska ha gjort detta lån är att experter som SvD talat med tolkar det som att det betyder att kinesiska bolaget kan vara på väg och lämna ägandet i AB Volvo.

– Vi tolkar det som att Geely öppnar en dörr för att kliva av posten i Volvo, säger Joakim Bornold sparekonom på Söderberg & Partners till SvD.

Tror på Volvo

– Man kan spekulera i om obligationen är ett uttryck för att de är missnöjda med bristen på makt i AB Volvo. Och att man därför är på väg att ompröva sitt ägande i fordonsjätten, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.

Men till GP kommenterar Geelys presstalesperson Ash Sutcliffe via mejl att bolaget inte har några planer på att minska ägandet i AB Volvo: ”Geely har inga planer på att öka, minska eller göra sig av med aktier i AB Volvo, det här är en ren affärstransaktion. Aktierna i AB Volvo fortsätter att ha en stor strategisk betydelse för Geely Holding Group”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.