Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Adjö roaming," twittrar parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri, som skött förhandlingarna för EU-parlamentet.

Uppgörelsen klar – hej då roamingavgifter

De så kallade roamingavgifterna försvinner nu inom EU efter att man kommit fram till en preliminär uppgörelse om "grossistpriserna" – alltså hur mycket telefonbolagen betalar varandra.

Grossistpriserna var den sista pusselbiten som behövde läggas för att roamingavgifterna ska kunna försvinna från den 15 juni i år, skriver TT.

Priset på datatrafik i grossistledet har varit den hetaste potatisen, och kommer att begränsas till 7,7 euro per gigabyte från juni, för att gå ned till 2,5 euro per gigabyte år 2022.

Maxavgift på samtal

För mobiltelefonsamtalen blir det en maxavgift på 5 cent per minut, som går ned till 3,2 cent per minut. Kostnaden för att skicka sms kommer att halveras till 1 cent, säger en talesperson för Malta, för närvarande EU:s ordförandeland, enligt TT.

 

 

"Adjö roaming," twittrar parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri, som skött förhandlingarna för EU-parlamentet.

Ska se över priserna 

EU-kommissionen kommer att se över grossistpriserna varannat år.

Uppgörelsen måste fortfarande godkännas av hela EU-parlamentet och medlemsländerna.

Det har länge funnits en samsyn vad gäller att slopa de roamingavgifter som betalas av den som använder sin telefon i ett annat EU-land än det egna. Stöttestenen har varit hur mycket Europas telefonbolag ska få kräva av varandra för den trafik som utbyts.

Frågan har varit en klassisk EU-strid mellan nord och syd. Mer välbärgade och mobiltäta länder i norr har velat se låga grossistpriser för att inte pressa upp priserna på hemmaplan. Stora turistländer i söder har gärna velat få in så mycket som möjligt av nedresande mobilpratare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.