Upp till bevis för Zuckerberg och libran

På onsdagen är det upp till bevis för Facebooks vd Mark Zuckerberg. Inför representanthusets finansutskott ska han övertyga politikerna om den digitala valutan libra. Ett uppdrag som blivit betydligt svårare efter senaste tidens motgångar.

ANNONS

Mark Zuckerberg är van vid att grillas i den amerikanska kongressen. Den här gången handlar det dock inte om Facebookanvändares personuppgifter som vid Cambridge Analytica-skandalen.

I fokus står nu kryptovalutan libra, det som fått en av politikerna, demokraten Sherrod Brown, att likna Facebooks utveckling vid "ett barn som fått tag tändstickor och bränner ned huset gång på gång".

Inför framträdandet i utskottet släppte Zuckerberg redan på tisdagen delar av sitt anförande: "Medan vi diskuterar de här sakerna väntar inte resten av världen. Kina rör sig snabbt för att sätta i gång liknande idéer de kommande månaderna."

"Libran kommer att backas upp av dollar och jag tror att det kommer att utöka USA:s ekonomiska ledarskap likaväl som våra demokratiska värderingar", skriver Facebookledaren.

ANNONS

Kraftig motvind

– Det blir väldigt intressant att se hur starkt Zuckerberg försvarar libran och vilka förändringar han är beredd att göra för att gå vidare. Det har varit en kraftig motvind regleringsmässigt för libran och reglerare har enorm makt att i princip förbjuda och döda ett sådant här projekt, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, till TT.

Enkelt förklarat är libran en form av digital valuta där traditionella mynt och sedlar ska kunna växlas till libra som i sin tur ska användas globalt. Om Zuckerberg får som han vill ska kryptovalutan kliva in på marknaden redan från och med sommaren 2020.

Det är dock många som inte vill detsamma.

– Vi skulle vara galna om vi gav dem (Facebook) möjlighet att experimentera med människors bankkonton och använda kraftfulla verktyg som de inte förstår, har bland annat Sharrod Brown sagt.

Högst skeptisk

Tysken Olaf Scholz, finansminister för Europas tyngsta ekonomi, har nyligen poängterat att han "är högst skeptisk" när det gäller libraprojektet och till och med president Donald Trump har ifrågasatt idén.

Från politiskt håll har man uttryckt oro för att projektet ska "driva på tillväxten av global kriminell aktivitet", precis det man menar har hänt kryptovalutan bitcoin som bland annat används på darknet, en dold och krypterad del av internet.

ANNONS

Att det är just Zuckerberg och Facebook som nu lanserat tanken tror Johan Javeus spelat in när det gäller kritiken.

– Det har absolut spelat in men om jag ska vara helt ärlig är det inte huvudorsaken. Det talas mycket om risker för terrorfinansiering och penningtvätt. Det är klart att de problemen finns, men de går ändå att rätta till genom ett rätt omfattande regelverk. Jag tror i stället att valutakonkurrensen och att libran blir ett hot mot inte minst dollarn har en allt större betydelse än vad som kommit fram i debatten.

Har hoppat av

Bakslagen har dessutom fortsatt i form av att en rad tunga näthandels- och betalkortsbolag valt att nobba stödorganisationen Libra Association. Bland dessa finns Ebay, Mastercard, Visa och Paypal.

Facebook har nu redan öppnat för vissa eftergifter för att blidka kritikerna, bland annat att varje land kan ha sin egen libra, till exempel en libradollar eller librakrona. Johan Javeus ifrågasätter dock det upplägget:

– Det devalverar tanken med libran och man missar lite tanken med att det skulle vara en global valuta. Om jag ska köpa något från en person i USA... de kommer inte vilja ha libraeuro och då måste det ske en växling.

Det kollektiva motståndet till trots – Johan Javeus tror på digitala valutor i framtiden.

ANNONS

– De fyller ändå en funktion och behov hos kunder. När den tekniska utvecklingen medgör så tror jag att i någon form kommer libran eller någon annan lösning göra sitt intåg på betalmarknaden.

Tobias Österberg/TT

Fakta: Kryptovaluta

TT

Kryptovalutor är elektroniska pengar som bland annat kan användas för att köpa och sälja varor och tjänster på nätet. Bitcoin är kanske den mest kända, men det finns många andra, exempelvis moreno, ethereum och litecoin.

Kryptovalutornas kurser sätts på en fri marknad utifrån tekniska protokoll som reglerar hur mycket som får ges ut – och baseras på den begränsade tillgången. Att "bryta", skapa nya pengar, är därför en komplicerad och energikrävande dataprocess.

Att valutan kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet.

Svenska Finansinspektionen varnar bland annat för att valutornas värde kan variera kraftigt, att det saknas reglering som skyddar konsumenternas investeringar och för att tekniken kan vara känslig för avbrott.

Facebook meddelade i juni att man vill skapa sin egen valuta, libran.

Den ska möjliggöra människor över hela världen att handla med valutan som ska stå under kontroll av Libra Association, en samling företag och organisationer.

ANNONS