Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildcollage GP
Bild: Bildcollage GP

Marie Kennedy: Upp till bevis för Collectors nya vd

Det har varit ett år av vd-karuseller, kraftigt aktieras och förlorad fart och förtroende. Nu är det upp till bevis för Collectors nya vd Martin Nossman att visa han är rätt man att lyfta verksamheten, skriver GP:s Marie Kennedy i en analys.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Collectors tredje kvartalsrapport i oktober tydde på en ljusning både för bankens intäkter, vinst och företagets humör. Intäkterna för de nio första månaderna landade på 1 631 miljoner kronor, mot 1 403 miljoner kronor för samma period 2017. Resultatet före skatt landade på 530 miljoner kronor.

Nya vd:n Martin Nossman, var ändå inte nöjd.

"Detta är en positiv trend, men en bra bit från vårt mål. Därmed kommer vi att ytterligare intensifiera vårt arbete med att minska våra kostnader. Samtidigt behöver vi öka tillväxttakten", skrev han i en kommentar till rapporten, efter att ha varit chef i 50 dagar.

Snart får vi facit i samband med Collectors bokslut om han lyckats vända skutan, men redan nu kan man konstatera att 2018 inte kommer att gå till historien som ett av Collectors höjdarår.

Med epitet som "uppstickarbank" och "blåslampa i häcken" på storbankerna, vill det till att man är fortsatt uppkäftigt på alerten, kan hålla farten, och hela tiden fortsätter att presentera överraskningar och innovationer, som håller allmänhet och företag intresserade och förvånande.

Tråkiga överraskningar

Och visst bjöd Collector på en rad överraskningar under 2018, men de var inte riktigt av den positiva sorten.

Först fick förre vd:n Liza Nyberg gå med omedelbar verkan efter mindre än ett år på posten.

Bankens styrelse var missnöjd med utvecklingen och efterlyste en annan sorts ledarskap, en entreprenörssjäl som kan fatta snabba beslut.

Lösningen kom i form av nya vd:n Martin Nossman, som har över 20 års erfarenhet från ledarskap inom bankvärlden, bland annat som chef för Handelsbanken Capital Markets.

Han hann knappt landa på vd-stolen i augusti förrän medieuppgifter började vina om att hans tidigare kontroversiella ledarstil där han blivit varnad av Handelsbanken för återkommande trakasserier och kränkningar av anställda. Själv kommenterade han kritiken med att han "kanske kört för hårt" med folk ibland.

Grundare och storägaren Lena Apler och Collectors styrelse uttryckte sitt fulla stöd, och menade att alla har rätt att göra misstag.

Surt på börsen

Lika förstående och generös var inte marknaden, som svarade med en fallande aktiekurs, en utveckling som fortsatt över hösten. I augusti låg Collectors kurs på 72 kronor, i dag ligger den runt 50 kronor. Collector tappade över 40 procent av sitt börsvärde under 2018.

I december aviserade också Nasdaq Stockholm att man från 1 januari 2019 flyttar ner Collector från Large Cap-segmentet till Mid Cap. Mid Cap består av bolag med ett marknadsvärde på mellan 150 miljoner euro och 1 miljard euro, det vill säga drygt en och en halv miljard kronor upp till drygt tio miljarder kronor.

En del analytiker pekar också på att kombinationen av konsumentlån och fastighetskrediter kan vara något av ett orosmoln på grund av kreditriskerna, i och med den skakiga utvecklingen på fastighetsmarknaden höjd reporänta under hösten.

Privatkunder står för 60 procent av intäkterna i Collector bank och 51 procent av utlåningen, som kan vara vanliga konsumtionslån.

Testar digitala bolån för unga

Så vad finns det då som talar för att Collector kan få ett soligare 2019?

Jo, det är fortfarande en hög efterfrågan på factoring- och företagskrediter i hela Norden. Företagssegmentet står för 40 procent av Collectors intäkter och 49 procent av kreditportföljen.

Under sommaren 2018 började Collector testa nya digitala bolån som riktar in sig mot en begränsad målgrupp och inriktning – mot bostadsrätter i storstadsområden och högskolestäder, för nyutexaminerade studenter och förstagångsköpare. Välutbildade unga kunder, som kanske saknar en fast anställning.

Investeringsbolaget Collector Ventures kommer att fortsätta att satsa i små fintechbolag, för att kunna fortsätta utveckla nya digitala produkter, tjänster och tekniska lösningar som ligger i linje med Collectors uppstickarprofil. I portföljen finns i dag bland andra bolag som Kaching, Mondito, Matspar, Leeroy, Enkla och Enterpay för att nämna några.

Lena Apler är rankad som en av de mäktigaste tech-investererarna i Sverige och hon fokuserar på att hitta digitala lösningar för den yngre generationen som inte är så välbekanta med fysiska bankkontor. De som gör alla sina bankaffärer via telefonen, och de som köper sina tjänster och produkter där det är billigast och effektivast.

Och för att göra de unga bankkunderna nöjda måste man vara snabb i vändningarna.