Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åt vilket håll går det för verkstadskoncernen Sandvik? Svar kommer på måndag. Och förväntningarna är höga. Arkivbild.

Upp till bevis för börsbolagen

Dags att leverera. Så kan man sammanfatta förväntningarna inför rapportperioden som inleds den här veckan men som drar igång på allvar nästa vecka. Framför allt verkstadsbolagen har en del att bevisa.

Rapportperioden inleddes i torsdags med den schweizisk-svenska industrikoncernen ABB som redovisade ett oväntat kraftigt vinstlyft för första kvartalet. Men det är nästa vecka som det bränner till. Då kommer ett tjugotal storbolag att redovisa sina siffror för första kvartalet.

Förväntningarna är tämligen höga och det gäller framför allt den konjunkturkänsliga cykliska industrin med bolag som SKF, Boliden och Sandvik.

- Förväntningarna är att vi ska se bekräftelser på vår optimistiska syn om dubbelsiffrig procentuell vinsttillväxt för helåret, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Vinsttillväxt väntas

- Totalt sett bör vi få vinsttillväxt och en bekräftelse på att det kommer i gång nu efter flera magra år. Och det kan i vissa fall vara att man har en vinsttillväxt redan under första kvartalet och i andra fall att man säger att det verkligen syns att den kommer under andra kvartalet.

Enligt Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium, väntar sig marknaden att vinsterna lyfter med 9–10 procent jämfört med första kvartalet i fjol. Därmed har förväntningarna skruvats upp jämfört med föregående kvartal.

- Förväntningarna har legat någonstans mellan fem och sju procent normalt de senaste kvartalen, så nu har förväntningarna dragits upp men inte till en extrem nivå.

En sektor att hålla ett extra öga på är verkstadssektorn som väger tungt på Stockholmsbörsen. Sandvik och Atlas Copco är två bolag som måste leverera tydliga förbättringar med tanke på hur aktiekurserna har utvecklats under det senaste året.

Stöttas av valutan

Enligt Malmqvist stöttas verkstadsbolagens resultat av valutautvecklingen, där dollarn har stärkts mot kronan jämfört med för ett år sedan. Även euron har stärkts något.

Kristyngda Ericsson har redan flaggat för första kvartalet blir en dyster historia.

- Bolaget har kommunicerat väldigt tydligt att första kvartalet är förskräckligt svårt. Och då man är mitt inne i en djup kris och omvandlingsfas så kommer det knappast att vara några ljusa signaler, det ger man inte i det här läget, säger Lundevall.

Malmqvist tror att börsbolagen kan leva upp till förväntningarna

- Det finns ganska goda möjligheter att de infrias och det är framför allt valutan som hjälper till som enskild faktor, men också att konjunkturen fortsätter att vara bra.