Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På torsdag kommer SEB, med vd Annika Falkengren i spetsen, med delårsrapport för andra kvartalet. Sedan följer en rad storbolag de kommande två veckorna. Arkivbild.

Upp till bevis för börsbolagen

Räkna inte med stora vinstlyft och håll ögonen på hur bolagen hanterar sina kostnader – det är experternas tips inför delårsrapporterna. Den här veckan börjar storbolagen bekänna färg.

Rapportsäsongen har redan smugit igång, men när storbanken SEB på torsdag redovisar sitt resultat för andra kvartalet brakar det loss på riktigt. Efter det rapporterar storbolagen i strid ström, med Handelsbanken och verkstadskoncernen Atlas Copco på fredag.

- Allmänt sett stiger vinsterna för börsbolagen, men väldigt långsamt. Nyckelsektor nummer ett just nu är bankerna. De har fortsatt motvind med sjunkande räntor, säger Martin Guri, chefsanalytiker på Nordea.

Han tror att SEB kan överraska negativt.

- SEB har ägnat sig åt aktieutlåning, något man sagt att man ska sluta med. Jag tror att de flesta inte har räknat med att den posten kommer att försvinna. Men i övrigt mår SEB bra, har mycket eget kapital och är välskött, säger han.

Lars Söderfjell, aktiestrateg på Swedbank, tror på ett okej kvartal för bankerna.

- Men osäkerheten kommer att bestå. Det blir mycket fokus på vad som kommer att hända med balansräkningarna framöver, som diskussionen om Nordeas riskvikter, säger han.

Sänka kostnaderna

När börsbolagen har svårt att öka sina intäkter blir det extra intressant att titta på hur de hanterar sina kostnader.

- Det är många bolag som jobbar med att öka lönsamheten genom att reducera kostnaderna. Volvo och Ericsson har stora program som rullar, bankerna har också pågående aktiviteter. Frågan är hur mycket det slår igenom i det här kvartalet, säger Lars Söderfjell.

Vid sidan om banker är verkstad den tunga sektorn att ha koll på.

- Den svaga vinstutvecklingstrenden kommer nog inte att brytas, men det är mer "på stället marsch". Förmodligen kommer framtidsutsikterna att vara ganska dämpade. Det finns helt enkelt ingen uppsida i att försöka vara hjälte i det här läget och säga att allt kommer att ordna sig.

Pressat Ericsson

Ericssons aktie har tappat cirka 23 procent sedan årsskiftet, årets första rapport var en besvikelse för aktieproffsen och vd Hans Vestberg är pressad.

Martin Guri på Nordea tror att det är en tidsfråga innan ledningen presenterar ännu tuffare åtgärder för att minska kostnaderna. Men om det sker nu är svårt att sia om.

- Det är ett strukturellt pristryck nedåt på marknaden, de får mindre betalt för varje pryl de säljer, säger han.

- Det som är officiellt kommunicerat är att ägarna har fullt förtroende för Vestberg, men marknaden börjar väl signalera att det är dags för någon annan att ta över stafettpinnen, säger han.