Börserna i Europa öppna på plus dagen efter EU-valet.
Börserna i Europa öppna på plus dagen efter EU-valet. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Uppåt på börserna efter EU-valet

Börserna i Europa öppnade uppåt, dagen efter EU-valet. Men den starka reaktionen från marknaderna uteblev efter ett val som pekade i flera olika riktningar.

ANNONS

Valet till Europarlamentet visade att de två stora traditionella blocken tappade, medan liberaler, gröna och nationalister ökade. Den viktiga Frankfurtbörsen öppnade uppåt på måndagsmorgonen och låg efter en halvtimmes handel kring +0,8 procent. Paris öppnade svagt uppåt. Även Stockholm öppnade i den inledande handeln men visade sedan en sjunkande tendens. Den sammanvägda euroindexet Euro Stoxx 50 låg på drygt +0,5 procent under förmiddagens handel.

LÄS MER:Starkt valdeltagande i ett polariserat Europa

Finansanalytikern Peter Malmqvist på Aktiespararna konstaterar att man ska vara försiktig med att dra snabba slutsatser kring vad valresultatet betyder för marknaden.

– Det viktiga för börsutvecklingen och EU är vilka risker som kan finnas för att eurozonen skulle spricka. Skulle främlingsfientliga partier – partier som är EU-fientliga – fått en dominerande ställning skulle det kunna ha en påverkan. Men det här valresultatet ser ut att varken öka eller minska risken för att eurozonen spricker, säger han.

ANNONS

Händelser som i Italien i fjol, där regeringen arbetade för att få ha större budgetunderskott än EU-regler medger, drev upp räntorna i landets svaga ekonomi konstaterar Malmqvist.

– Den lilla tillväxt man hade gick rätt ned i golvet.

Det är svaga ekonomier i Europa som Italiens, Spaniens, Greklands eller Portugals som visar hur det står still med europrojektet.

– Om sprickorna blir bredare i eurosamarbetet så flyr placerare obligationerna i dessa länder, vilket får till följd att räntorna stiger och konjunkturen går nedåt.

För marknaderna är det också viktigare vem i Storbritannien som efterträder Theresa May som premiärminister än det faktum att Nigel Farages Brexitparti skördar framgångar i EU-valet.

– Men slutsatser kring handeln på Europabörserna dagen efter EU-valet är jag mer försiktig kring.

ANNONS