Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konkurrensverket kräver Örebro universitet på 150 000 kronor i böter. Arkivbild.

Universitet krävs på 150 000 kronor

Örebro universitet krävs på 150 000 kronor av Konkurrensverket efter vad myndigheten menar är en otillåten direktupphandling.

Det var i april förra året som universitetet köpte konsulttjänster avseende utvecklings- och ledningsarbete utan att ge andra företag möjligheten att lägga anbud. Konkurrensverket anser att det strider mot lagen om offentlig upphandling (LOU) och väljer nu att ta ärendet vidare till Förvaltningsrätten i Karlstad.

"Det är viktigt att alla offentligt kontrollerade organ följer upphandlingsreglerna. Det gäller såväl statliga som kommunala myndigheter", kommenterar Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Innan lärosätet skrev avtal ska universitetets upphandlingssamordnare ha informerat om att tjänsterna troligen inte var undantagna annonseringskravet. Trots det valde Örebro universitet att gå vidare och skrev avtal om konsulttjänsterna.

"Att inte lyssna på den egna upphandlingskompetensen är allvarligt och öppnar för överträdelser av upphandlingsreglerna", kommenterar Jermsten vidare.