Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Volvo Cars ska utveckla förbränningsmotorer i ett eget bolag, tillsammans med ägaren Geely. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Unionen: Påverkar 650 i Göteborg

Runt 650 anställda i Göteborg påverkas när Volvo Cars slår ihop utveckling av förbränningsmotorer med Geelys.
– I första steget påverkar det inte medlemmarna på något annat sätt än genom en intern omorganisation, säger Jörgen Olsson, klubbordförande för Unionen på Volvo Cars.

Volvo Cars ska, på sikt, lägga utveckling av förbränningsmotorer i en egen enhet, tillsammans med Geely-koncernen. Första steget är en intern omorganisation, som berör runt 650 anställda i Göteborg. Här handlar det främst om tjänstemän som ingenjörer, men också personer som arbetar till exempel inom ekonomi och finans och inom produktionen. Enligt IF Metall är runt 70-80 av de berörda arbetare. Personalen informerades på måndagsförmiddagen.

– Det blir, i den interna omorganisationen, ingen skillnad i anställningstrygghet eller andra villkor – där är det business as usual. Själva omorganisationen internt tror jag är bra. Det är bra att fokusera på elmotorer för sig själva och förbränningsmotorer för sig, säger Jörgen Olsson.

Oklart var ny enhet ska ligga

Omorganisationen väntas vara klar under det första kvartalet, januari-mars, nästa år.

Nästa steg är en sammanslagning av motorutvecklingen till eget bolag med Geely. Det är dock ännu inte bestämt när det nya bolaget är på plats – eller var i världen den nya enheten för utveckling av förbränningsmotorer ska ligga.

– Vi vill säkra och stärka sysselsättningen i Sverige och vill självklart att den ska ligga i Sverige, här i Västsverige, och att produktionsenheten ska fortsätta ligga i Skövde. Vi kommer ta in en löntagarkonsult som kommer att granska förslaget innan vi tar nästa steg, säger Jörgen Olsson.

2 000 påverkas i Skövde

Motorfabriken i Skövde, som sysselsätter runt 1 500 arbetare och 500 tjänstemän, informerades idag också personalen om förändringen. Hela anläggningen i Skövde ska uppgå i dne nya gemensamma enheten. Den lokala verkstadsklubben ska ha en presskonferens på tisdagsmorgonen och ordföranden Marko Peltonen vill inte uttala sig i frågan innan dess.

Glenn Bergström, ordförande för Volvo Cars verkstadsklubb, menar dock att förändringen ännu inte innebär någon dramatik för de anställda.

– Det finns inget dramatiskt i det här, de flesta får behålla sina arbetsuppgifter och sin struktur i det första steget. Sedan får vi sätta oss ner och förhandla om framtida villkor i steg två. Vi vet inte idag hur nästa steg kommer se ut, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.