Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Unika chansen: Flytta till italiensk by – och få betalt

Sugen på att flytta till en italienskt kustsamhälle och dessutom få betalt för det?
Väljer du den syditalienska regionen Kalabrien finns just den möjligheten, skriver CNN.
Men det finns förstås en liten hake.

Den syditalienska regionen Kalabrien planerar att erbjuda upp till motsvarande 280 000 kronor över tre års tid till människor som är villiga till att flytta till en sömnig by. Målet är att vända de senaste årens avfolkning och få igång den lokala ekonomin.

Till synes en högst attraktiv del, särskilt då flera av byarna ligger nära havet eller på en bergssluttning. I vissa fall både och.

LÄS MER: Ikeas drag: Lanserar HBTQ-soffor

Men det finns förstås en hake. För att ta del av pengarna måste man driva ett företag på orten. Antingen starta upp något helt nytt, eller ta över ett redan existerande som tillhandahåller varor eller tjänster som efterfrågas i byn.

De sökande får högst vara 40 år och måste flytta till Kalabrien inom 90 dagar efter att man blivit beviljad pengarna.

Den regionale tjänstemannen Gianluca Gallo säger till CNN att bidraget kommer ge en månadsinkomst på mellan motsvarande 7 000 och 8 500 kronor.

Går att få en klumpsumma

Alternativet är att man får en klumpsumma för att finansiera lanseringen av ett nytt företag, exempelvis en butik eller en restaurang.

I dagsläget arbetar man med detaljerna, om hur exakt finansiering ska gå till, och om även byar med över 3 000 invånare ska ingå.

Hittills ingår nio byar i regionen: Aieta, Civita, Albidona, San Donato di Nivea, Caccuri, Santa Severina, Sant'Agata del Bianco, Samo och Precatore, samt Bova.

LÄS MER: Jeffrey Epsteins hus totalförstörda: ”Äntligen”

– Hittills har intresset från byarna varit enormt, och förhoppningsvis, om den första planen fungerar, är det troligt att fler följer efter de kommande åren, säger Gianluca Gallo till CNN.

Det är inte det första försöket att väcka liv i insomnade italienska byar. I våras kunde man köpa ett hus i staden Castiglione di Sicilia på Sicilien för tio kronor, mot att man rustade upp huset. Förra året såldes 90 fallfärdiga hus i syditalienska Bisaccia för tio kronor styck. Tidigare har samma erbjudande funnits i staden Ollolai på Sardinien.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.