Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Unika beslutet – ska en vegokorv få kallas korv?

Under tisdagen ska EU-parlamentet rösta i en omdebatterad fråga. Ska vegoprodukter få använda ”köttiga” ord som korv, hamburgare och biff i sin marknadsföring?

Påtryckare för förbudet hävdar att konsumenter riskerar bli vilseledda om köttassocierande ord förekommer i mat som inte innehåller just kött. De anser att en burgare per definition är tillverkad av kött, och att en vegovariant gör sig bättre under namnet ”vegopuck”, eller liknande.

– Om syftet är att att marknadsföra växtbaserade produkter, varför ska man göra det på bekostnad på det arbete som redan gjorts av andra produktkategorier?, säger Pekka Pesonen, chef för jordbruksorganisationen Copa-Cogeca till Politico.

LÄS MER: Kemikalieskatt kan göra det dyrare att köpa kläder och skor

LÄS MER: Kritiken växer mot Oatly – nya ägaren stöttar Trump

Den andra sidan menar att det är en desperat manöver orkestrerad av köttindustrin.

– De här vegoburgarna och sojakorvarna är på väg att ta fart och bli ännu större i denna tid när vi behöver ställa om för klimatet, men de blir attackerade och då finns förslag om att de ska behöva byta namn. Vissa desperata krafter vill konservera köttdisken så som den har sett ut historiskt, säger Jytte Guteland (S), EU-parlamentariker till Expressen.

Jytte Guteland, socialdemokratisk EU-parlamentariker, är kritisk till förslaget. Bild: Jessica Gow/TT
Jytte Guteland, socialdemokratisk EU-parlamentariker, är kritisk till förslaget. Bild: Jessica Gow/TT

Förbud mot mjölk och ost finns redan

Pro Veg, en lobbyorganisation för växtbaserad mat har startat en namninsamling som på måndagskvällen hade 225 000 namnunderskrifter.

Flera hävdar också att en förbud skulle gå emot EU:s strategi att främja en mer hälsosam och hållbar matkonsumtion.

Pekka Pesonen på Copa-Copega är av en annan åsikt.

– Jag tvivlar på att det är i konsumenternas intresse att marknadsföra ultraprocessade kemiska produkter, säger han till Politico.

LÄS MER: Så ska Hemköp locka till mer vegetarisk handling

EU-parlamentet kommer på tisdagen också rösta om ett förslag att förbjuda växtbaserade alternativ till mjölkprodukter att innehålla namn som ”Yoghurtliknande” eller ”Ostsubstitut”, men också mer beskrivande termer som ”creamy”, eller ”krämig”.

Redan 2013 förbjöd EU produkter som inte härstammar från mjölkdjur att kallas för mjölk, ost och smör.

Jordbruksministern: ”Icke-fråga”

En liknande lag som nu föreslås klubbades tidigare i år igenom i Frankrike.

Oavsett vad EU-parlamentet bestämmer sig för är det samtidigt långt ifrån säkert att förslagen någonsin blir verklighet. Först måste nämligen parlamentets åsikt jämkas ihop med vad EU:s medlemsländer tycker i ministerrådet - och där har frågan om vegokorvar eller burgare inte diskuterats alls.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) kallar det hela för en "icke-fråga".

För mig är den viktiga prioriteringen att vi får till en europeisk jordbrukspolitik som syftar till att höja klimat- och miljöambitioner och som samtidigt innebär att det blir regellättnader och att man säkerställer goda konkurrensförhållanden mellan länderna, Det är på den nivån som jag har mitt fokus - och så får andra diskutera vad en vegoburgare ska heta, säger Jennie Nilsson till TT.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.