Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den yngre generationen, millennials, är på väg att återskapa ojämställda strukturer, enligt Ledarnas jämställdhetsrapport 2017. Arkivbild.

Ungas syn på jämställdhet går isär

Synen på jämställdhet i arbetslivet skiljer sig rejält mellan yngre män och kvinnor. Om attityderna förblir desamma riskerar föråldrade normer och stereotyper att återskapas även i nästa generation, enligt en rapport från fackförbundet Ledarna.

Som kvinna blir man ständigt påmind om löneskillnader, köndiskriminering och hierarkier på den svenska arbetsmarknaden.

Samtidigt finns det få tecken på att den rådande ojämställdheten kommer att förändras, när fler av den yngre generationen, även kallade millennials, kliver in på arbetsmarknaden. Det framgår Ledarnas jämställdhetsrapport där över 1 000 unga gav sin syn på arbetslivet ur ett jämställdhetsperspektiv.

Det visar sig att männen i högre utsträckning tror att kvinnor och män har samma förutsättningar på arbetsmarknaden, bland annat för att förhandla fram liknande löner och att få en chefsposition.

Detta står i skarp kontrast till kvinnornas verklighetsbild. Enligt Ledarnas ordförande Annika Elias har de "en tydligare bild" av skillnaderna i arbetslivet.

Ett av de tydligaste hindren för kvinnor är uttaget av föräldraledighet. Om det inte finns ett aktivt jämställdhetsarbete och förändringar i normer och värderingar, riskerar utvecklingen mot en mer jämställd arbetsmarknad att gå bakåt, skriver Ledarna.