Många unga har inte råd med lägenhet. Nästan en tredjedel mellan 21 och 25 bor hemma, enligt en rapport från HSB. Arkivbild.

Unga har inte råd att köpa bostad

Unga vuxna har svårt att komma in på bostadsmarknaden – trots högre inkomster. Nyproducerade hyresrätter är för dyra och bolånetaket hindrar dem från att köpa bostadsrätter, skriver Dagens Nyheter som tagit del av en rapport från bostadsorganisationen HSB.

Enligt rapporten "Det var bättre förr", som jämfört bostadsmarknaden 2005 och 2015, och undersökt ungas möjligheter till eget boende i 20 svenska kommuner, bor 31 procent av de som är mellan 21 och 25 år hos sina föräldrar. Problemet är som störst i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Ändå har lönerna ökat och skatterna sänkts under tioårsperioden.

Amorteringskravet är inte det stora hindret, enligt rapporten. Det är framför allt bolånetaket, som innebär att man kan låna som mest 85 procent av bostadens pris, och att nyproducerade hyresrätter är så dyra som gör att unga inte kommer in på bostadsmarknaden i dag, säger Anders Lago, förbundsordförande i HSB, till DN.