Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Unga är bra på att göra budget. Arkivbild

Unga bäst på budget

Du har fått ditt första sommarjobb och har kanske inte järnkoll på den egna ekonomin. Men en undersökning visar att unga är bra på att göra en budget för sin privatekonomi.

Enkätundersökningen som Sifo har gjort på uppdrag av företaget Visma visar att nästan hälften av befolkningen aldrig gör någon budget för sin privatekonomi. Det motsvarar över 3,8 miljoner personer över 18 år.

Bäst på att göra budget är unga mellan 18 och 29 år.

Överraskande

- Det tycker jag är lite överraskande. Vi pratar med rätt mycket ungdomar när vi bland annat är ute i skolorna och min erfarenhet är att de är ganska få som har gjort en budget eller funderat så mycket i de termerna. Men när man hjälper dem att komma igång är de inte ointresserade, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Han påpekar att ungdomar och unga vuxna ofta har en ganska stram ekonomi.

- Man har ganska små inkomster och när man börjar passera 18 eller 20 och börjar fundera på om man ska flytta hemifrån eller om man ska börja plugga så har man ganska stora utgifter i förhållande till inkomsten. Så det är inte konstigt att många tycker att de behövt fundera på hur man ska få ekonomin att gå ihop.

Sommarjobb

Jens Magnusson uppmuntrar unga att om möjligt ta ett sommarjobb.

- Man måste kanske inte jobba precis varenda vecka hela sommaren, men att tjäna egna pengar som man faktiskt bestämmer över helt själv, det är en bra grej.

Det kan vara första steget till att börja planera sin ekonomi och dessutom spara en del av lönen, något som Jens Magnusson gärna vill ett slå ett slag för.

Hans kollega Ingela Gabrielsson på Nordea är däremot inte så förvånad över resultatet av undersökningen.

Digitalt mogna

- Jag tror att dagens unga är rätt så medvetna om och intresserade av att leva ett bra liv och ha en bra ekonomi, och vi är många som har hållit på att tjata om det här i olika kanaler.

- Men det kan faktiskt också vara så att de är väldigt digitalt mogna och att de på det viset har lätt att ta till sig appar och teknik som underlättar att ha koll på den egna ekonomin.

Ingela Gabrielsson tycker självklart att det är bra att man gör en budget.

- Och att man framför allt ska man ha koll på små utgifter. För det är där det lätt rullar iväg.