Hur hjälper man bäst sina barn till bostad? Arkivbild.
Hur hjälper man bäst sina barn till bostad? Arkivbild.

Undvik fällorna vid hjälp till barnens bostad

Hjälpa barnen med bostad – eller låta dem klara sig själva i bostadsdjungeln? Det finns ett och annat att fundera över. Här är experternas bästa råd.

ANNONS
|

En bostadsmarknad som stänger unga ute till dess att de kommit i medelåldern, i alla fall i tillväxtområden, hur ska då ungarna komma ur boet? Och vad händer egentligen med den som bor kvar hemma, och inte kan komma igång med sitt vuxenliv? Både unga och äldre har anledning att sucka över bostadssituationen.

- Alla kan inte hjälpa sina barn med bostad. Men många föräldrar, särskilt i storstäder, känner en press att spara till sina barns bostäder, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

ANNONS

Den som har begränsad ekonomi kan dock inte alltid hjälpa till, även om viljan finns. Kanske inte heller den som har flera barn.

- Jag tycker att man ska sänka trycket att hjälpa. De flesta i min generation har aldrig fått hjälp till bostad. Att föräldrar lånar pengar för att stötta barnens bostadsköp är nog inte en jättebra idé, säger Sharon Lavie.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, påpekar att många föräldrar har som princip att inte hjälpa sina barn. Ändå, som det ser ut på bostadsmarknaden, är man nog nödd och tvungen att försöka hjälpa sina barn, i alla fall om man bor i en tillväxtregion, anser hon.

- Där är unga hänvisade till de absolut dyraste bostäderna på andrahandsmarknaden.

Skriv gåvobrev

Att ha vuxna barn hemma kan dessutom bli en stor belastning för föräldrarna.

- De kanske inte kan leva det liv de tänkt sig när de inte har sin privata sfär. Att hjälpa barnen kan vara att hjälpa både dem och sig själva.

ANNONS

Den som bestämmer sig för att stötta sina barn i jakten på bostad bör dock tänka sig för, anser båda två. Det är viktigt att se det hela som en affärsrelation, och att skriva papper på det man kommer överens om.

- Om det är en gåva, skriv gåvobrev, eller ange att det är ett lån eller ett förskott på arv, säger Claudia Wörmann.

Frågan är dock hur den som har flera barn ska göra med en begränsad ekonomi?

- Det finns en väldigt stor uppfinningsrikedom. En del föräldrar med flera barn har köpt en lägenhet som de får bo i under två år var, säger Claudia Wörmann.

Sharon Lavie råder den som ska spara till barnens boende, och har flera barn, att spara i sitt eget namn på ett enda konto.

Spara i eget namn

- Om man sparar på börsen för att få hög avkastning, och har ett konto för varje barn, då får barnen olika förutsättningar beroende på börsutvecklingen. Jag tror att det blir mer rättvist om man har ett konto, och delar upp pengarna där, säger Sharon Lavie.

ANNONS

Hon tycker också att man ska vara noga med att kolla upp villkoren för de olika bosparkonton som finns. Vissa ger en köplats för bostad, men ger mycket dålig avkastning. Då kan det vara klokt att spara så låga belopp som möjligt för att komma åt köplatsen, konstaterar hon.

Den som funderar på att belåna sitt eget hem bör också tänka sig för.

- Man behöver räkna på hur amorteringskrav påverkar, och även hur man ska göra om barnet inte kan betala för lånet. Då får man stå för det själv. Kan man vräka sitt barn då? Det kan bli komplicerat, säger Sharon Lavie.

Det allra viktigaste är dock att lära barnen att själva hantera pengar, och att spara, tycker Sharon Lavie. Då kan den som är ung och bostadslös själv faktisk få ihop till det som krävs på några år.

Lägenheter i ytterområden

För en lägenhet som kostar en miljon kronor blir kontantinsatsen på 15 procent 150000 kronor. En jättesumma för de flesta, men inte omöjlig för en ung bostadslös att spara ihop till under ett antal år.

ANNONS

- Unga vill förstås ha bostäder centralt. Men det är skillnad på hur man vill bo och hur man har möjlighet att bo. Man måste börja någonstans. Då får man utnyttja pendlingsmöjligheterna, säger Claudia Wörmann.

- Det är också ganska få här i Sverige som delar lägenhet med en kompis, det är vanligare utomlands. Där är det inte självklart att man ska ha en egen lägenhet, säger Sharon Lavie.

TT

Fakta: Spara till kontantinsats

Om föräldrar sparar långsiktigt till sina barn i fonder i ett investeringssparkonto i 20 år, och avkastningen är 5 procent i genomsnitt, blir ett sparande med 500 kronor i månaden 185595 kronor. Sparas i stället en tusenlapp i månaden blir detta 371191 kronor. Den som kan spara hela 5000 kronor kan se fram emot 855954 (efter skatt) under samma förutsättningar (allt efter skatt).

Om pengarna i stället sätts på ett sparkonto utan ränta blir 500 kronor i månaden 120000 kronor, en tusenlapp per månad blir 240000 kronor och 5000 kronor per månad blir 1200000 kronor.

Om ungdomar, eller unga vuxna, sparar i sju år till kontantinsatsen och pengarna sätts på ett investeringssparkonto med 5 procents genomsnittlig avkastning, blir en tusenlapp i månaden 97/304 kronor, och 5000 i månaden blir 486522 kronor, allt efter skatt.

Sätts pengarna i stället på ett sparkonto utan ränta blir det efter 7 år i stället 84000 kronor respektive 420000 kronor.

Källa: Sharon Lavie, familjekonom Ikano bank

ANNONS