Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Undvik fällor i den digitala julhandeln

Ska du handla julklappar på nätet? Då är det hög tid att sätta igång. Men tänk på att slutpriset på julklappen kan skilja sig åt rejält beroende på vilken betalningsmetod du väljer.

Julhandeln är i full gång. I år förväntas försäljningen slå rekord igen – vi beräknas handla för 75 miljarder kronor i december, enligt HUI Research.Julhandeln blir allt mer digital. Kläder, skor, böcker och leksaker är det som är populärast att nätshoppa. En undersökning från Postnord visar att fram till den 25 november hade 43 procent av alla julklappsinköp skett via nätet.

För konsumenten finns flera olika betalalternativ. Cecilia Blomqvist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå, har jämfört olika sätt att betala en julklapp.

I e-butiken Lekmer kostar till exempel ett legotåg 999 kronor. Fraktavgift på 49 kronor tillkommer.

Betalar du med kort blir alltså summan 1 048 kronor.

Att betala mot faktura kostar inget extra i denna butik, annars är det vanligt att det tillkommer en fakturaavgift på 29 kronor.

Du kan också välja att delbetala fakturan. Men även om det kallas för delbetalning handlar det egentligen om ett lån. Tänk därför efter noga och räkna på vad det slutgiltiga priset blir innan du väljer att delbetala dina julklappar.

Vid en delbetalning på sex månader hos Lekmer betalar du ingen ränta – men däremot en uppläggningsavgift på 195 kronor och en återkommande aviseringsavgift på 29 kronor per månad. Efter sex månader är den totala kostnaden 1 368 kronor. Den effektiva räntan slutar på 289 procent.

 – Som konsument är det viktigt att vara medveten om vad julklappen faktiskt kostar och göra medvetna val, säger Cecilia Blomqvist.

Ännu dyrare blir det att handla på det som nätbutikerna brukar kalla för konto. Där läggs samtliga inköp samman och du betalar tillbaka en mindre summa varje månad. På denna summa läggs aviseringsavgift och ränta.

Cecilia Blomqvist har räknat på vad det kan kosta att betala med alternativet konto.

För en julklapp som kostar 999 kronor och där du betalar 50 kronor i månaden med en månadsränta på 1, 63 procent (en årsränta på 19,56 procent) blir slutsumman 1 939 kronor. Du kommer att ha betalat drygt 215 kronor i räntor och 725 kronor i aviseringsavgifter (29 kr x 25 månader).

– Det blir en dyr affär, säger Cecilia Blomqvist.

Att handla på faktura vid nätshopping tycker Cecilia Blomqvist är en bra idé – det är det säkraste betalningsalternativet. Då kan köparen ställa krav på säljaren i efterhand eller hålla inne med betalningen om varan inte levereras.

– Jag tycker det kan vara värt fakturaavgiften på 30 kronor om något blir fel, säger Cecilia Blomqvist.

Även att handla på kreditkort kan vara bra.

– Då kan du ställa samma krav på kreditgivaren vid en reklamation eller en utebliven leverans.

Men oavsett hur du betalar: tänk på att det kommer en tid efter julafton.

– När man handlar på nätet kan man ibland tappa känslan för pengar. Men det kommer en räkning sedan. Och kom ihåg att januari är en lång månad.

Hur handlar du julklappar?

My Arvidsson, 23, lärarstudent, Varberg

– Jag handlar i butik, där de slår in paketen, så jag slipper göra det själv. Jag handlar aldrig på nätet, litar inte riktigt på internet. Och så tycker jag att det ska vara mysigt att handla julklappar, det är inte alls lika kul om de bara kommer i en låda. Jag tror att jag handlar julklappar för ungefär 1 000 kronor.

  Mats Persson, 47, polis, Trollhättan

– Jag handlar i butik, det är roligt att gå runt och få lite överblick. När du handlar på nätet vet du inte om det blir rätt, det är mycket lättare när du ser grejerna. Jag tror jag handlar julklappar för runt 2 000 kronor.

  Frida Paulsson, 31 år, föräldraledig, Torslanda

– Jag har inte köpt en enda julklapp ännu. Det blir oftast att jag springer i affärer i sista minuten, jag hinner helt enkelt inte handla på nätet. Vi har dragit ner på julklapparna, jag handlar nog för runt 3 000 kronor.

Andreas Gode, 34, handläggare på migrationsverket, Majorna.

– Jag handlar både på nätet och i affär. Jag kan gå på stan för att få inspiration och är det något speciellt jag söker efter handlar jag det på nätet. Trevligast är att handla på stan. Ska man handla på nätet gäller det att komma på det i tid. Jag vet inte riktigt hur mycket jag handlar för.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.