Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Underleverantörer ser ljuset nästa år

Underleverantörer andas optimism inför hösten. Över 40 procent har ökat omsättningen och tror på ett bättre tredje kvartal.

Förhoppningarna stärks för en högkonjunktur, men först i mitten av 2014.

46 procent tror på en ökad orderingång för tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet, enligt kvartalsbarometern från Svensk Industriförening, Sinf, bland underleverantörer till storföretag

- Signalerna ser bra ut, men vi bedömer att återhämtningen kan ta tid, säger Anders Ekdahl, vd för Sinf, i en kommentar.

Sinfs barometer bland underleverantörer speglar en positivare bild efter tre svaga kvartal. Förutom uppgång i omsättning och tron på starkare kvartal framöver ökar andelen företag som signalerar brist på utbildad arbetskraft, en ökning från 42 till 48 procent.

67 procent av underleverantörerna bedömer att de ännu är inne i lågkonjunktur. Men en majoritet av företagen tror på en vändning inom sex till tolv månader.

Barometern visar att 65 procent av företagen kommer att behålla sin personalstock, 22 procent har planer att anställa.

- De största hoten mot företagens tillväxt är försäljningskapaciteten samt tillgången på kompetens arbetskraft. Den största risken är kunders orderneddragningar, kommenterar Anders Ekdahl, vd Sinf.

I underleverantörsbarometern mäter Sinf stämningen bland mindre och medelstora underleverantörer till storföretag. Sinf har 1 300 medlemsföretag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.