Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ukrainas premiärminister Volodymyr Hrojsman har flaggat för att det kan krävas sänkta statliga gassubventioner. Arkivbild

Ukrainas centralbank vill ha IMF-lån

Ukrainas centralbank höjer styrräntan till 18 procent, upp från 17,5 procent. Men för att klara inflationsmålet krävs mer lån från Internationella valutafonden (IMF), enligt bankledningen.

Med räntehöjningen, som kommer med löften om ytterligare höjningar vid behov, levereras även en ny prognos. Enligt den kommer Ukraina i år att ha en inflation på 8,9 procent i snitt.

Centralbanken betonar i beskedet att fortsatt samarbete med IMF, med sikte på nya utbetalningar av nödlån, är avgörande för att hantera landets ekonomiska utmaningar och få bukt på valutakrisen och inflationsproblemen.

Banken behåller målet att trots fortsatta valutainterventioner kunna ha en valutareserv på 20,7 miljarder dollar vid kommande årsskifte. Banken varnar samtidigt för att den turbulenta situationen för tillväxtvalutor, som den ukrainska hryvnian, begränsar manöverutrymmet.

IMF har inte betalat ut några nödlån till det krigshärjade landet sedan våren 2017. Nya utbetalningar villkoras bland annat av att ukrainska staten drar ned på sina gassubventioner till hushållen i landet.

I slutet av augusti förlängde Ukraina, som står inför president- och parlamentsval 2019, ett beslut att frysa gaspriserna. Men premiärminister Volodymyr Hrojsman har flaggat för att det kan bli nödvändigt att justera upp gaspriserna.