Ukrainas premiärminister Volodymyr Hrojsman har flaggat för att det kan krävas sänkta statliga gassubventioner. Arkivbild
Ukrainas premiärminister Volodymyr Hrojsman har flaggat för att det kan krävas sänkta statliga gassubventioner. Arkivbild

Ukrainas centralbank vill ha IMF-lån

Ukrainas centralbank höjer styrräntan till 18 procent, upp från 17,5 procent. Men för att klara inflationsmålet krävs mer lån från Internationella valutafonden (IMF), enligt bankledningen.

ANNONS
|

Med räntehöjningen, som kommer med löften om ytterligare höjningar vid behov, levereras även en ny prognos. Enligt den kommer Ukraina i år att ha en inflation på 8,9 procent i snitt.

Centralbanken betonar i beskedet att fortsatt samarbete med IMF, med sikte på nya utbetalningar av nödlån, är avgörande för att hantera landets ekonomiska utmaningar och få bukt på valutakrisen och inflationsproblemen.

Banken behåller målet att trots fortsatta valutainterventioner kunna ha en valutareserv på 20,7 miljarder dollar vid kommande årsskifte. Banken varnar samtidigt för att den turbulenta situationen för tillväxtvalutor, som den ukrainska hryvnian, begränsar manöverutrymmet.

ANNONS

IMF har inte betalat ut några nödlån till det krigshärjade landet sedan våren 2017. Nya utbetalningar villkoras bland annat av att ukrainska staten drar ned på sina gassubventioner till hushållen i landet.

I slutet av augusti förlängde Ukraina, som står inför president- och parlamentsval 2019, ett beslut att frysa gaspriserna. Men premiärminister Volodymyr Hrojsman har flaggat för att det kan bli nödvändigt att justera upp gaspriserna.

TT-Reuters

Fakta: Stödprogram på is sedan 2017

Ukraina fick ett stödprogram värt 40 miljarder dollar beviljat våren 2015. I paketet ingår skuldlättnader och villkorade nödlån från bland annat IMF, EU, USA och länder som Japan och Sverige.

Utbetalningar av nödlån och stöd inom ramen för programmet har dock stannat av sedan drygt ett år då Ukrainas regering inte har uppfyllt alla reformvillkor från långivarna.

Utbetalningar av det svenska lånet till Ukraina förutsätter bland annat att Ukraina uppfyller reformkraven från IMF, som står för 17,5 miljarder dollar av de nödlån som ingår i stödprogrammet.

ANNONS