Ukraina svartlistar Volvo Cars huvudägare Geely

På grund av stora affärer med Ryssland svartlistas nu Volvo Cars huvudägare Geely i Ukraina. ”Geely betalar skatt i Ryssland, stöder dess ekonomi och sponsrar därmed aggressionen i Ukraina”, står det i ett offentligt uttalande.

ANNONS

I takt med Rysslands invasion i Ukraina drog sig Volvo Cars ur Ryssland. Huvudägaren Geely har däremot andra bilmärken med fortsatt verksamhet på den ryska marknaden, enligt bilsajten Carup.

Det är nu anledningen till att den ukrainska antikorruptionsmyndigheten NAZK svartlistar den kinesiska koncernen Geely, vilket Expressen var först med att rapportera.

Företaget ökade sin omsättning i Ryssland med drygt 80 procent under 2022, enligt den ukrainska databasen ”Krig och sanktioner” som stöds av Ukrainas utrikesdepartement.

Geely: ”Kommenterar inte politiska frågor”

Enligt den ukrainska sajten har företagets vd Daniel Lee tidigare försvarat affärerna med Ryssland.

– Jag kan absolut inte förstå varför vi skulle tvinga alla våra bilmärken att straffa den ryska kunden, sade han då.

ANNONS

När GP söker Stefan Lundin, Geelys talesperson i Sverige, svarar han på sms:

”Geely Holding kommenterar inte politiska frågor. Koncernens styrning utgår från att de olika innehavsbolagen följer de normer och regler som gäller i de länder där de har sin hemvist.”

Kritiserades för fabrik i Belarus

Koncernen ägs av den kinesiske miljardären Li Shufu, som också är styrelseordförande i Volvo Cars. Enligt finansmagasinet Fortune Globals ligger företaget på plats 229 över världens 500 största.

I en granskning gjord av GP framkom att Geely under flera år drivit en bilfabrik i diktaturen Belarus, vilken reglerades med hårda sanktioner i EU efter att Geelys samarbetspartner låst in och hotat arbetare.

GP:s granskning kunde också visa på kopplingar mellan Volvo Cars och fabriken i Belarus. Samtidigt menade Volvo Cars att man var ett av världens mest etiska företag:

”Vi följer höga etiska standarder. Att bara följa lagen är inte tillräckligt”, skrev Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i deras uppförandekod.

Det senaste företaget att svartlistas av Ukraina var Marabous ägare Mondelez.

LÄS MER:Volvoägare kritiska till Geelys närvaro i Ryssland

LÄS MER:Efter Rysslands invasion – Geelys Belarusfabrik har pausat produktionen

LÄS MER:GP granskar: Geelys Lukasjenkofabrik straffas av EU-sanktioner

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS