Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Uber sneglar bortom den markbundna taximarknaden. Arkivbild.

Uber ska bygga flygande taxibilar med Nasa

Taxibolaget Uber har sedan en tid tillbaka siktet inställt på flygande taxibilar. Nu har Nasa gett bolaget i uppdrag att ta fram mjukvara åt farkosterna.

Uber annonserade under onsdagen att man kontrakterats av den amerikanska rymdfartsmyndigheten Nasa. Nasa sade i sin tur i januari att myndigheten knyter till sig en rad bolag för att utveckla IT-struktur för självflygande bilar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Uber planerar att börja testflyga de första bilarna 2020 i Dallas och senare i Los Angeles. I Dallas siktar man på att ha en fullskalig kommersiell verksamhet igång till 2023. Bortsett från den tekniska utvecklingen är man från bolagets sida också både i USA och Europa engagerad i de juridiska och trafiksäkerhetsmässiga aspekter som rör en framtida flygande taximarknad.

- Vi omfamnar regleringsorganen och försöker i ett tidigt skede av diskussionen få alla med på banan, säger Ubers produktchef Jeff Holden till Reuters.

Avtalet med Nasa syftar till att lösa de problem som kan tänkas uppstå när hundratals obemannade flygfordon ska samsas i luftrummet ovan städerna – tillsammans med befintlig flygtrafik.