Uber säljer sin verksamhet i Sydostasien. Arkivbild.
Uber säljer sin verksamhet i Sydostasien. Arkivbild.

Uber drar sig ur Sydostasien

Taxitjänsten Uber säljer hela sin verksamhet i Sydostasien till det Singapore-baserade företaget Grab.

ANNONS
|

Amerikanska Uber fortsätter att göra sig av med delar av sin asiatiska verksamhet. 2016 drog sig Uber ut från Kina när rivalen Didi Chuxing på ett liknande sätt köpte upp verksamheten, och förra året slogs Uber ihop med Yandex på den ryska marknaden.

Ryktena om en storaffär på den asiatiska marknaden för taxitjänster har florerat sedan det japanska telekom- och it-bolaget Softbank gjort en större investering i Uber. Softbank är sedan tidigare storägare i Grab, och är känt att som ägare driva på för konsolideringar på den globala taximarknaden, som de senaste åren blivit mindre och mindre lönsam på grund av hård konkurrens.

ANNONS

Uppköpet kan innebära höjda priser för konsumenterna, varnar analytikern Corrine Png vid Crucial Perspective.

- Industrikonsolideringen kommer att innebära färre val för pendlare och priserna kommer antagligen att stiga över tid när de återstående spelarna försöker att förbättra sin långsiktiga lönsamhet, säger hon.

Som en del i avtalet får Uber en andel på 27,5 procent i Grab, men summan för hela affären tillkännages inte. Grab kallade dock affären för "det största köpet av ett sydostasiatiskt it-bolag hittills".

Ubers vd Dara Khosrowshahi kommer i och med affären att sitta i Grabs styrelse.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Uber

Uber är ett taxibolag där kund och förare kopplas ihop via företagets app. Med hjälp av gps i deras mobiler ser förare och passagerare varandra, och betalningen sker via mjukvaran, där Uber tar en andel.

Det finns också liknande tjänster, som Uber Eats, som levererar hem mat från restauranger.

Uber finns i fler än 600 städer världen över, men har mött hård konkurrens och har tvingats att stänga ner verksamheter på olika marknader, i bland efter juridiska tvister. Budgetvarianten Uber Pop, som av företaget beskrevs som en samåkningstjänst, men som kritiker kallade svarttaxi, tvingades stänga i Sverige 2016.

Förra året gjorde Uber en förlust på 4,5 miljarder dollar. Året innan dess var förlusten 2,8 miljarder dollar.

Källor: Time, AFP.

ANNONS