Tysklands näringsminister Robert Habeck, förbundskansler Olaf Scholz och finansminister Christian Lindner på en presskonferens i Berlin förra veckan.
Tysklands näringsminister Robert Habeck, förbundskansler Olaf Scholz och finansminister Christian Lindner på en presskonferens i Berlin förra veckan. Bild: Markus Schreiber AP/TT

Tyskt budgetkaos – nödläge kan utlösas

Tyskland står inför drastiska budgetproblem. Nu planerar regeringen att lägga fram ett förslag om nationellt nödläge – för att komma runt skuldregler i grundlagen.

ANNONS

Bakgrunden är att landets författningsdomstol underkänt den tyska regeringens planer på att finansiera sin gröna omställning genom att omfördela 60 miljarder euro, motsvarande 687 miljarder kronor, i outnyttjad skuld som frigjordes under pandemin.

Domstolen ansåg att planerna bröt mot den tyska grundlagen, som gör gällande att staten inte får låna mer än 0,35 procent av BNP per år. Under pandemins ansträngda tider tog förbundsdagen beslut om att göra ett undantag från denna skuldbroms.

Nu vill den så kallade trafikljus-regeringen i Berlin – bestående av socialdemokratiska SPD, liberala FDP och De gröna – runda skuldbromsen igen, rapporterar tyska medier.

ANNONS

Finansminister Christian Lindner ämnar att presentera ett förslag om det i nästa vecka i en tilläggsbudget för 2023, enligt Bloomberg.

Enligt finansdepartementet kommer tilläggsbudgeten utgöras av ett belopp på cirka 45 miljarder euro.

ANNONS