Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Huawei kanske inte får delta i 5G-utbyggnaden i Tyskland. Arkivbild. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT
Huawei kanske inte får delta i 5G-utbyggnaden i Tyskland. Arkivbild. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

Tyskland tvekar om Huawei

Tysklands utrikesminister Heiko Mass antyder att det kan bli svårt för teknikjätten Huawei att få delta i landets utbyggnad av 5G-nätet.

Det är oklart om kinesiska Huawei kommer att kunna delta i Tysklands utbyggande av nästa generations mobilnät, 5G.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger att landet kan komma att kräva ett trovärdighetstest vid 5G-utbyggnaden, vid sidan av de tekniska kraven, för att undersöka om ett företag kan tvingas lämna över information som i själva verket borde vara skyddad till sitt hemlands regering.

– Så är fallet med Huawei, säger han.

USA hävdar att Huawei enligt kinesisk lagstiftning kan tvingas lämna över känslig information till staten.

Maas kommentar är det tydligaste tecknet hittills på att Berlin kan komma att ta en tuffare inställning när det gäller Huawei.

Alla tyska mobiloperatörer är i dag kunder till Huawei, och de har varnat för att ett förbud mot att använda teknikjätten skulle innebära flera år av förseningar och miljarder euro i kostnader för 5G-utbyggnaden.

USA har pressat sina allierade att välja bort Huawei när det gäller 5G, och hävdar att bolagets teknik innehåller så kallade bakdörrar som gör det möjligt för den kinesiska staten att spionera på andra länder. Huawei har nekat till anklagelserna.