Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tyskland släpar efter när Capio ökar vinsten

Capio redovisar ökade intäkter och stigande vinst. Men Tyskland fortsätter att kärva för sjukvårdsföretaget som släppte det preliminära kvartalsresultatet tidigare än planerat.

Efter onsdagens nyhet att Capios styrelse accepterar franska vårdkoncernen Ramsays uppköpserbjudande publicerade den göteborgska vårdkoncernen på torsdagen delar av resultatet för det tredje kvartalet i år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Rörelseresultatet för avskrivningar och engångsposter (Ebita) steg till 66 miljoner kronor för tredje kvartalet, jämfört med 53 miljoner kronor samma period i fjol. Intäkterna steg från 3,45 miljarder kronor till 3,8 miljarder kronor, för koncernen.

Positivt i Norden

Framför allt går verksamheten i Norden bra medan den franska rörelsen förbättras på en svag marknad, skriver ledningen i rapporten.

Utvecklingen i Norden fortsätter starkt och Capio skriver i den preliminära rapporten att investeringar i sjukvårdens digitalisering fortsätter där Sverige är dragloket. Det nordiska segmentets omsättning i kvartalet uppgick till 2, 2 miljarder kronor (2). Den totala omsättningstillväxten var 10,3 procent (16,6) och den organiska omsättningstillväxten var 2,6 procent (4,3).

LÄS MER: Franska vårdjätten Ramsay får köpa Capio

Generellt sett kännetecknades den franska marknaden av låga volymer under kvartalet. De två nya sjukhusen, La Croix du Sud i Toulouse och Medipole i Lyon, kommer att öppna i slutet av oktober respektive i slutet av december.

Omstrukturering i Tyskland

Den femte marknaden där Capio finns är Tyskland. Där omstruktureras verksamheten, helt enligt plan, för att få ner vårdtiderna på klinikerna i landet.

"Åtgärdsplaner har implementerats på de allmänna sjukhusen och nya medicinska arbetslag är nu på plats på de flesta av sjukhusen för att förbättra fokus på Modern Medicin och förkortning av medelvårdtiden. Specialistverksamheten anpassar sig till prissänkningen på delar av aktiviteterna samt skiftet från sluten- till öppenvård", skriver bolaget i pressmeddelandet.

Den fullständiga kvartalsrapporten presenteras som planerat den 30 oktober.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.