Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysk industri i recession. Arkivbild Bild: Martin Meissner AP/TT
Tysk industri i recession. Arkivbild Bild: Martin Meissner AP/TT

Tyskland befaras vara i recession

Den tyska ekonomin, EU:s största, befaras ha gått in i en mjuk recession i andra kvartalet enligt analysföretaget Markits ekonomer.
Inbromsningen är hårdast inom tillverkningsindustrin.

"Hälsotillståndet för den tyska tillverkningsindustrin gick från dålig till sämre i juli", skriver Markit-ekonomen Phil Smith i en kommentar.

Kollegan Chris Williamson pekar särskilt ut motvind för den tyska exporten, där orderingången faller kraftigt.

"Bilindustrin är den sektor som är mest utsatt för press nedåt", skriver Williamson.

Enligt Williamson handlar det om effekter av handelskrig, brexit och vikande efterfrågan på tyska bilar utomlands, men även om en försämrad världsmarknad för industrivaror i stort.

Markits inköpschefsindex för den tyska tillverkningsindustrin har fallit till 43,1 i juli. Det är den lägsta nivån på sju år och en djupare nedgång än väntat.

Analytiker hade räknat med 45,2. I juni låg samma index på 45,0 enligt Markit.

Inkluderar man tjänstesektorn – som klarar sig bättre än industrin – ligger Markits kompositindex på 51,4, ned från 52,6 i juni. Även det var lägre än väntat.

Indextalet 50 utgör skiljelinjen mellan minskad och ökad aktivitet i sektorn. Men enligt Williamson indikerar inköpschefsindex och andra indikatorer att den tyska ekonomin sedan i våras befinner sig i recession med två kvartal i rad med minskande BNP.

Den tyska regeringen räknar med en tysk tillväxt på 0,5 procent i år och en återhämtning till 1,5 procent 2020.

För hela eurozonen ligger Markits kompositindex i juli på 51,5, ned från 52,2 i juni. Det indikerar en tillväxt på 0,1–0,2 procent under andra kvartalet enligt Williamson.

Även i eurozonen är det tillverkningsindustrin som tynger, med ett indextal för juli på 46,4. Det kan jämföras med 47,6 i juni.

Nedgången inom industrin var oväntad. Analytiker hade i snitt räknat med en oförändrad nivå.