Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tävlingen om att leda omställning till elfordon intensifieras sedan det största tyska bilföretaget planerar en massiv satsning.  Bild: Anders Wiklund/TT
Tävlingen om att leda omställning till elfordon intensifieras sedan det största tyska bilföretaget planerar en massiv satsning. Bild: Anders Wiklund/TT

Tyska biljätten storsatsar på elektriska bilar

En mångmiljardsatsning på tre fabriker ska göra det största tyska bilmärket till ledande inom elbilar, enligt en plan styrelsen väntas klubba under fredagen.

Det är Reuters som rapporterar om Volkswagen satsning på elbilar. De tyska bilmärkena har förknippats mycket med diesel som drivmedel – märkena har tidigare satsat stor på utveckling av dieselmotorer och den uppmärksammade utsläppsskandalen inom Volkswagen för några år sedan skapade en global debatt om diesel. Men de tyska märkena är i hög grad med i utvecklingen av de nya elektriska drivlinor, där Volvo också gjort starka utfästelser under det senaste året.

Volkswagens plan, som styrelsen kommer att rösta om under fredagen enligt Reuters uppgifter, innebär att man investerar åtskilliga miljarder euro på tre anläggningar i Zwickau, Emden och Hannover där elfordon kommer att produceras. Bilmärket kommer enligt planerna få en global produktionskapacitet om en miljon elektriska fordon om året 2025.

Det påverkar också leverantörssidan då omställningen innebär att man går från fordon med 1 400 komponenter till endast 200, enligt Reuters. De tyska facken uttrycker oro över att produktionen av elbilar ska innebära att det behövs färre anställda i fabrikerna.

Volkswagens första nya elbil i ID-serien kommer att rulla ut från fabriken i Zwickau redan 2019, där anläggningen kommer att ha en kapacitet om 330 000 elbilar. Volkswagens elbilsplattform har också väckt intresse hos Volvos gamla ägare, Ford, och bolagen för samtal om att samarbeta i utvecklingen av autonoma och elektriska fordon.

LÄS MER: Volvo visar upp självkörande konceptbil i Göteborg

LÄS MER: Klart: Geely och Daimler startar nytt "lyx-Uber" i Kina

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.