Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Smart Eyes vd Martin Krantz och medarbetare i Göteborg har BMW som kund för sin ögonigenkänningsteknik. Bild: Smart Eye, Matthias Schrader/AP

Tyska biljätten använder smart teknik från Göteborg

Smart Eye, som utvecklar ögonstyrningsteknik för bilar, offentliggör nu en av sina kunder: tyska biljätten BMW kommer använda Göteborgstekniken i sina modeller.

Smart Eye ligger på Stockholmsbörsens lista över tillväxtbolag. Sedan tidigare har det varit känt att Volvos systermärke Geely är kund till företagets teknik, som kan användas vid ögonigenkänning i självständiga bilar då kamerorna och mjukvaran kan känna igen mänskliga avsikt och handlingar.

Sedan tidigare har bolaget kommunicerat att man har tre tyska premiumvarumärken som kunder – och ytterligare ett europeiskt premiumvarumärke. Och nu går teknikbolaget i Göteborg ut med vilket en av dessa är: BMW Group.

Smart Eyes förarövervakningssystem sitter BMW:s nya suv X5 samt i lyxmodellerna i 8-serien. Smart Eye konstaterar att BMW kommer att använda tekniken i framtida allt mer självkörande bilar: ”Smart Eye är stolta över att vara en anförtrodd partner till BMW för kommande generationens semi-autonoma bilar och att bana vägen för en högkvalitativ och säker bilkörning.”

– Det är jättekul att kunna gå ut med detta nu. Det var redan 2015 som vi fick det här kontraktet. Nu taktar de upp produktionen av bilarna – det är när de börjat producera bilarna vi kan kommunicera om detta, säger vd Martin Krantz.

I januari visade Smart Eye upp sina system med inbyggd AI-mjukvara på teknikmässan CES i Las Vegas, där systemet som också använder värmekamera känner igen ansikten kan användas till att övervaka tecken på att förare blir trötta eller tappar koncentrationen.

Smart Eye har tidigare förklarat att man förutom premiumvarumärken arbetar med volymbilsmärken.

– Marknaden för massmarknadsfordon startade under 2018 och har börjat röra på sig. Vi är inne i en intensiv upphandlingsfas där.

Smart Eyes aktie steg i förmiddagshandeln på torsdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.