Strasse des 17. Juni genom Berlin.
120 tyskar ska få testa basinkomst, i en pilotstudie med basen i Berlin. Bild: Halvard Alvik/NTB scanpix/TT

Tysk studie ska testa basinkomst – får 12 000 i månaden utan jobb

Nu startar rekryteringen av 120 tyskar som de närmsta åren kommer få 1 200 euro, drygt 12 000 kronor, i månaden – utan att behöva arbeta. Det hela är en del av en ny studie som ska undersöka effekterna av basinkomst.

ANNONS
|

Basinkomst, ovillkorade pengar du får oavsett om du jobbar eller inte, är en dröm för många – och en lika provocerande tanke för andra. Nu ska det kontroversiella systemet testas i liten skala i Tyskland, berättar World Economic Forum.

Med start i mitten av augusti ska totalt 1 500 frivilliga tyskar rekryteras till pilotprojektet. 120 av dem kommer, med start nästa vår, att få 1 200 euro i månaden under tre år, utan att varken behöva jobba för dem eller uppfylla några krav för bidrag. Pengarna, som motsvarar den tyska fattigdomsgränsen, ska betalas ut oavsett hur höga inkomster personen har och oavsett om de arbetar eller inte.

ANNONS

Erfarenheter, mående och arbetsvanor för de 120 med basinkomst ska sedan jämföras med gruppen om 1 380 andra frivilliga som inte får någon utbetalning.

LÄS MER:FN: Ge basinkomst till fattiga under pandemin

LÄS MER:Roland Paulsen: Vi måste acceptera vår oro

Jämförelsen ska ske genom att alla 1 500 deltagare kontinuerligt svarar på enkäter om hur de använder sin tid, hur de konsumerar och arbetar, deras värderingar och hälsa, skriver forskningsinstitutet DIW Berlin, som tillsammans med lobbyorganisationen Mein Grundeinkommen association, står bakom projektet.

Finansieras av donationer från 140 000

DIW Berlin är sedan tidigare specialiserade mot studier kring bland annat basinkomst. Pilotprojektet finansieras av donationer från 140 000 privatpersoner och aktörer.

Det är inte första gången basinkomst testas. Under åren 2017-2018 testade Finland medborgarlön för två tusen arbetslösa finländare. Personerna i testet fick 560 euro, cirka 5 800 kronor i månaden skattefritt, utan motkrav och jämfördes sedan med en grupp av arbetslösa som istället fått villkorade bidrag. Resultatet kan, något förenklat, sammanfattas med att båda grupperna fick jobb i ungefär samma, lilla, omfattning – men de med basinkomst ökade sin känsla av trygghet och välbefinnande.

I den tyska studien ska både personer med och utan jobb delta. Syftet är att se hur en allmän basinkomst skulle påverka såväl höginkomsttagare som människor som står helt utan inkomster.

Finsk flagga på båt i skärgården.
Finland testade basinkomst för 2000 medborgare mellan åren 2017 och 2018. Det hade, enligt resultatet, liten effekt på sysselsättningen men ökade tryggheten hos dem som fick den. Bild: Wiktor Nummelin/TT

LÄS MER:Små jobbeffekter i försök med basinkomst

Vill skapa mer relevant debatt om basinkomst

Forskningsledaren Jürgen Schupp berättar för Der Spiegel att målet med studien är att lyfta och nyansera debatten om basinkomst och få den att kretsa mindre kring stereotyper.

ANNONS

”Motståndare hävdar att basinkomst får människor att sluta jobba för att istället ligga på soffan och äta snabbmat och titta på streamingtjänster. Förespråkare argumenterar istället att människor fortsätter utföra meningsfullt arbete och blir mer kreativa och generösa och räddar demokratin. Vi kan förbättra bilden om vi ersätter de här stereotyperna med empiriskt bevisad kunskap, som i sin tur kan leda till en mer lämplig debatt” säger han till Der Spiegel.

Projektet förväntas pågå till den 31:a december 2024.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS