Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kinas president Xi Jinping skakar hand med Italiens premiärminister Giuseppe Conte sedan en rad samarbetsavtal undertecknats i Rom på lördagen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tysk kritik mot Italiens affärer med Kina

Italiens deltagande i Kinas stora infrastruktursatsning nya sidenvägen har väckt skarpa protester i Tyskland. Den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger anser att EU bör ha rätt att blockera avtal som kan hota unionens suveränitet.

I en värld med jättar som Kina, Ryssland och USA måste EU förbli enat, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas till tidningen Welt am Sonntag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Om en del länder tror att de kan göra smarta affärer med kineserna så kommer de att bli förvånade när de vaknar upp och märker att de blivit beroende, säger Maas

EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger är också oroad.

- Utbyggnaden av transportlänkar mellan Europa och Asien är bra – så länge som självbestämmandet och överhögheten i Europa inte hotas, säger han till tidningen Funke.

Han ser med oro på risken för att kontrollen över viktig infrastruktur som kraftledningar, snabbtågslinjer eller hamnar i Italien och andra EU-länder hamnar i kinesiska händer. Han säger att det är värt att överväga om EU-kommissionen ska ha en vetorätt i sådana fall.

Italien skrev på lördagen som första G7-land under en rad samarbetsavtal med Kina rörande vägar, järnvägar, hamnar och andra handelsvägar mellan Asien och Europa. Italiens beslut att hoppa på nya sidenvägen har väckt kritik i både USA och övriga Europa.