Eurogruppens mötesordförande Mario Centeno. Arkivfoto.
Eurogruppens mötesordförande Mario Centeno. Arkivfoto.

Tysk-fransk framstöt om nedbantad nätskatt

Planerna på att beskatta digitala nätjättar i EU kan vara på väg att gå igenom – men i så fall bara när det gäller reklamintäkter. En ny tysk-fransk framstöt kan möjligen bryta motståndet från Sverige.

ANNONS
|

Enligt tidningen Financial Times har EU:s två storländer beslutat föra fram en kompromiss när EU-ländernas finansministrar möts i Bryssel på tisdagen.

Det nya förslaget innebär en treprocentig skatt endast på de annonsintäkter som de stora nätbolagen drar in. Tanken är att på så vis få med sig även motsträviga länder som Sverige, Irland, Finland och Danmark på den nya skatten.

Sverige har annars varit ett av de mest kritiska länderna när det gäller nätskatten. Kommissionens planer på att beskatta bolag som har globala vinster över 750 miljoner euro, varav minst 50 miljoner i euro, har kritiserats skarpt av regeringen.

ANNONS

- Jag ser inte att det skulle finnas någon regering i Sverige som skulle ändra den positionen, sade finansminister Magdalena Andersson (S) när frågan senast behandlades i Bryssel för en knapp månad sedan.

Euroreformer

Uppgifterna från Financial Times kom samtidigt som euroländernas finansministrar satt samlade under måndagskvällen för att diskutera framtida utveckling av eurozonen och bankunionen.

Inte minst Frankrike trycker på för att få en principöverenskommelse om en form av eurozonsbudget för att hjälpa behövande euroländer.

- Jag tycker mig se en ökande enighet om behovet. Euron kommer inte att vara stark utan en eurozonsbudget, sade finansminister Bruno Le Maire på väg in till mötet.

Budgetdebatt

Parallellt diskuterade euroministrarna även budgetläget i Italien, som riskerar att utsättas för sanktioner om inte landet pressar ned sitt stora budgetunderskott.

- Vi vet att kommissionen och Italien för en väldigt konstruktiv dialog, men det är viktigt att få alla medlemsländer att följa reglerna, sade eurofinansministrarnas mötesordförande, portugisiske Mario Centeno, på väg in till mötet.

ANNONS

Några beslut om Italien väntades dock inte vid måndagsmötet.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Nätskatt i EU

EU-kommissionen har i väntan på en internationell uppgörelse inom OECD lagt fram ett förslag om en tillfällig EU-modell för att beskatta digitala bolags omsättning i EU-länder.

Skatten skulle gälla digitala företag som tjänar pengar på användardata och annonser, som Facebook, Google och Twitter. I ursprungsförslaget ingår även digitala tjänster som Airbnb och Uber. Däremot vill EU-kommissionen ge undantag för medier, gräsrotsfinansiering, digitala handelsplatser för finanstjänster eller digital försäljning av annat innehåll, som Netflix, Spotify eller Amazon.

Bara stora företag skulle omfattas, med en global omsättning på minst 750 miljoner euro och en omsättning i EU på 50 miljoner euro. Förslaget är att skatten till att börja med ska ligga på 3 procent på omsättningen, vilket beräknas dra in 5 miljarder euro per år i skatt till EU.

Källa: EU-kommissionen

ANNONS